У Польщі — новий прем’єр: чого чекати від Туска

Дональд Туск. Фото: sejm.gov.pl

Дональд Туск — новий прем’єр-міністр Польщі. Сьогодні, 12 грудня, він має представити свою програму дій, а Сейм — затвердити склад Ради міністрів. Якими будуть перші кроки новообраного прем’єра і чого чекати Україні, розповіла кореспондентка телеканалу FREEДОМ Наталія Малишко з Варшави.

Сьогодні в польському парламенті — день напруженої роботи та важливих політичних рішень. Обрання Дональда Туска прем’єр-міністром Польщі всі аналітики називають новою епохою в польській політиці, бо за результатами виборів Сейм отримав нову конфігурацію коаліції, яка віддала свої голоси за нового прем’єра. Провладна партія “Право і справедливість” після восьми років при владі, попри перемогу на парламентських виборах, не змогла сформувати більшість і підтримати голосами вотум довіри своєму прем’єру Матеушу Моравецькому.

Таким чином, відучора Польща з новим, але давно відомим прем’єром Дональдом Туском, для якого це вже третя каденція в ролі глави уряду. На його честь у біло-червоних кольорах засвітилася ілюмінація на головному символі Варшави — Будинку культури та науки. Кольори ілюмінації на цій будівлі змінюються залежно від подій. Зазвичай це — жовто-блакитне підсвічування, як символ солідарності з Україною, у передріздвяний час ілюмінація була зеленою, а з нагоди національних свят будівля підсвічується в національних кольорах. Те, що вчора Будинок культури та науки засвітився в біло-червоних кольорах, помітив і Дональд Туск, він подякував у соцмережі Х за такі вітання.

Виступаючи після обрання, Туск заявив, що має намір провести революційні зміни як у внутрішній, так і в зовнішній політиці. Про що конкретно йдеться, він оголосить сьогодні під час виступу в Сеймі. Напередодні Туск заявляв, що перше, що він зробить після обрання, — дасть доручення своїм міністрам провести ревізію і скасувати “погані рішення попередників”. Він обіцяє, що ніякого “полювання на відьом” не буде, єдине, чого він домагатиметься, — це поліпшення життя для пересічних поляків.

Туск обіцяє, що його уряд зосередиться на розв’язання таких внутрішніх проблем, як безробіття, корупція, обіцяє з нового року збільшити соціальні виплати сім’ям з дітьми до 800 злотих і підвищити зарплату вчителям.

Інше важливе питання для Туска — відновлення співпраці Польщі з Європейським Союзом. Під час свого попереднього правління Туск був одним із найактивніших прихильників євроінтеграції Польщі. Він уже заявив, що Варшава прагне конструктивної співпраці й готова виконати всі вимоги Брюсселя. Головна мета — розблокувати 35 млрд євро грантів і кредитів із програми допомоги ЄС у боротьбі з пандемією, а також ще 76 млрд євро від Євросоюзу на розвиток. Ці кошти були заблоковані Європейською комісією доти, доки Польща не проведе зміни в системі правосуддя і не зробить суддів максимально незалежними від політики. Але ухвалення нових законів про судову систему потребуватиме підпису президента Анджея Дуди, і якщо він накладе вето, новій коаліції доведеться збирати голоси для його подолання.

Тим часом Дональд Туск заявив, що одразу після церемонії приведення до присяги, яка відбудеться завтра, 13 грудня, він планує взяти участь у саміті лідерів ЄС у Брюсселі, де й оголосить про зміну курсу Варшави.

За офіційними даними, у Польщі проживає близько 2,5 млн українців. Під час парламентської кампанії та після неї градус напруги в польському суспільстві з українського питання став досить високим. Дональд Туск заявив, що надання всебічної підтримки Україні в боротьбі з Росією — це один із пріоритетів. Раніше Туск анонсував план із чотирьох кроків щодо стабілізації відносин з Україною. Одна з його ключових обіцянок — це врегулювання ситуації на польсько-українському кордоні. На саміті в Брюсселі, куди Туск планує вирушити після присяги, одні з головних питань — переговори про членство України в Євросоюзі та надання допомоги ЄС на 50 млрд євро, тож за два дні стане відома офіційна позиція нового польського уряду щодо цих ключових для Києва питань.

Нагадаємо, Сейм Польщі вчора, 11 грудня, обрав Дональда Туска прем’єр-міністром.

Прямий ефір