Розмова між Путіним і Нетаньягу була за ініціативою російської сторони — мету глави Кремля окреслив експосол

Аркадій Мільман. Скриншот: uatv.ua

Між президентом РФ Володимиром Путіним і прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу напередодні відбулася телефонна розмова. Якщо прочитати, що написали ізраїльські газети (був витік інформації з канцелярії прем’єр-міністра, чого не приховували), а з іншого боку, — що написано на сайті Кремля, про що говорили, то це начебто дві різні бесіди двох різних людей. Про це сьогодні, 11 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив дипломат, експосол Ізраїлю в Росії Аркадій Мільман.

“Розмова між Путіним і Нетаньягу була з ініціативи російської сторони. Це я точно можу сказати”, — заявив він.

Водночас дипломат заперечив, що метою розмови було звільнення заручників, утримуваних ХАМАС.

“Там інша абсолютно історія, на мій погляд. Це моє припущення, але воно ґрунтується на багатому досвіді і на тій дійсності, в якій ми живемо. Путін намагається максимально… я поясню на стратегічному рівні, а потім на тактичному. На стратегічному ХАМАС справді зробив подарунок Путіну, тому що вся увага з 7 жовтня світових ЗМІ, політиків, міжнародних організацій, ООН тощо прив’язана до Сектора Гази та Ізраїлю. Наче в Україні більше немає війни. Якщо відкрити західні газети, CNN тощо, то там ну, десь триває якась війна в Україні, але це неважливо, основна війна триває зараз у Секторі Гази, де Ізраїль воює проти “мирних нещасних палестинців” — я, звісно ж, кажу це з повним цинізмом. Тому Путін робить усе для того, щоб продовжувати сприяти цьому хаосу”, — сказав Мільман.

А з іншого боку, за словами експосла, Путін хоче виступати як миротворець.

“Він весь час говорить про припинення вогню, намагається в ООН просувати всілякі резолюції, які навіть не засуджують ХАМАС, а тільки звинувачують нас у гуманітарних катастрофах тощо. Це на стратегічному рівні. Йому вигідно, що триває війна в Секторі Гази і це його інтерес. Але він хоче мати вигляд миротворця. Він уже “досяг миру” в Україні і зараз хоче досягти миру між нами і палестинцями”, — пояснив Мільман.

Він нагадав, що Путін був у Саудівській Аравії та ОАЕ. Там, вважає дипломат, явно порушували питання, пов’язані з палестинцями, і військові дії Ізраїлю в Секторі Гази.

“Це був для нього привід зателефонувати і показати, який він великий миротворець, і який він великий політичний діяч. Це робиться для внутрішнього “ринку”, для своїх виборців, для Росії показати, що Росія не ізольована, як це хоче Захід, ось, він літав до Еміратів, прилетів до Саудівської Аравії, хоча за принципом саудівський спадкоємний принц мав прилетіти до Росії. Тому що в таких візитах кожна зі сторін відвідує одна одну і немає такого, що в цій ситуації Путін двічі прилітав туди, з ним зустрічався, а цей наслідний принц до Росії не летить. Але Путіну було важливо показати, що Росія не ізольована, подивіться, тепер він ще телефонує до Ізраїлю — який миротворець, так? Він ніби пояснює Нетаньягу, що було на перемовинах у Саудівській Аравії, і що він дуже турбується про долю палестинців, і що не можна далі продовжувати воєнні дії тощо. Це є основною метою”, — розповів Мільман.

Також експосол окремо прокоментував тему звільнення заручників.

“Якби вони дуже хотіли допомогти зі звільненням заручників, то, на мою думку, треба навіть із Сатаною говорити, щоб звільнити ізраїльських громадян, якщо доводиться говорити із Сатаною, який як Путін, значить, треба говорити з ним, але не для цього Путін телефонував. І Нетаньягу йому відповідав. Там, скоріше, що Нетаньягу зрозумів, що він повинен пояснити Путіну, що ми занепокоєні військовим співробітництвом між Росією та Іраном, яке лише зміцнюється та розширюється, я про це кажу вже давно та писав рекомендації уряду, але нарешті щось у них у голові дійшло й от Нетаньягу проявив бодай якусь політичну волю та сказав цій людині те, що він думає з цього приводу. На мій погляд, це коло”, — резюмував Аркадій Мільман.

Читайте також: Ілюзії щодо “дружніх” стосунків між Ізраїлем і Росією зникли навіть у Нетаньягу, — експосол

Прямий ефір