ЦАХАЛ готується затопити тунелі ХАМАС: Шлеймович розповів, чим небезпечний план

Еміль Шлеймович. Скріншот: uatv.ua

Ізраїль встановив насосну систему, щоб затопити тунелі, що використовуються противником у секторі Газа, та витіснити звідти бойовиків радикального ісламського угруповання ХАМАС. Цей метод не є новим і раніше застосовувався, проте може бути небезпечним. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів головний редактор ізраїльського порталу “Деталі” Еміль Шлеймович.

За його словами, існує понад 800 тунелів, і хоча 500 з них уже знищені, виникають питання щодо безпеки заручників та довгострокових наслідків застосування даного методу. Небезпеки включають можливі ерозії ґрунту, руйнування додаткових будівель та загрозу для сільського господарства Гази.

“Це може обрушити додаткові будівлі, і ми не знаємо, де ці будівлі обрушаться. Тому що з якістю будівництва у Газі нічого хорошого немає навіть у мирний час. Вже близько 100 000 будинків у Газі зруйновано. Це приблизно півмільйона людей із 2 мільйонів мешканців без житла на даний момент”, сказав Шлеймович.

Наразі в зоні конфлікту налічується 138 заручників, і Шлеймович наголосив, що ризики для їхньої безпеки безперечні. До того ж карта тунелів, яка є у військових, застаріла на 9 років, що робить ситуацію складною.

Він також зазначив, що це можливий психологічний вплив на ватажків та бойовиків, щоб вони здалися. По-друге, передбачається, що затоплення буде повільним, даючи час для евакуації.

“Якщо почнеться якесь затоплення, то, оскільки ми не знаємо, куди вода далі потече, воно буде повільним, щоб дати час, можливість протягом кількох днів вийти в інші тунелі, а можливо назовні”, сказав Шлеймович.

Він зазначив, що поки що нічого подібного не було застосовано, але наслідки для Гази, включаючи збитки сільському господарству та руйнування будинків, уже стають очевидними. Експерт також нагадав про практику Єгипту затоплювати тунелі контрабандистів.

Читайте також: Жителі сектору Газа незадоволені, вони вже відкрито виступають проти ХАМАСу, Моше Реувен Асман

Прямий ефір