Про руйнівні наслідки у разі відмови ЄС від політики розширення заявив Кулеба у Брюсселі — подробиці

Дмитро Кулеба. Фото: mfa.gov.ua

Україна зробила всі необхідні кроки для того, щоб розраховувати на позитивне рішення саміту лідерів Європейського Союзу щодо старту переговорів про вступ до ЄС. Зокрема й щодо забезпечення прав національних меншин. Про це сьогодні, 11 грудня, перед зустріччю міністрів закордонних справ країн Європейського Союзу в Брюсселі заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає кореспондент FREEДОМ у Європі.

“Отже, я прибув до Брюсселя з дуже конкретними результатами: із чотирьох законів, які Комісія просила Україну підготувати до березня, три були ухвалені парламентом та підписані президентом. І ці три — найважливіші. Про спеціального антикорупційного прокурора, Національне антикорупційне бюро та про освіту для національних меншин, використання мов національних меншин. Цей законопроєкт приводить національне законодавство України у відповідність до рекомендацій Венеціанської комісії, що має зняти занепокоєння, яке послідовно висловлюється Угорщиною під час дискусії”, — сказав Кулеба.

Він додав, що закон про лобіювання зареєстрований у парламенті, його також буде ухвалено.

“Україна продовжує демонструвати прогрес у боротьбі з корупцією. Тому я прийшов сюди з чітким посланням про те, що Україна має намір виконати домашню роботу: розпочати переговори щодо вступу та рухатися до членства в ЄС. У відповідь ми очікуємо, що у дусі партнерства, взаємних інтересів та взаємності Європейський Союз ухвалить рішення, яке оцінить зусилля, зроблені Україною, та забезпечить початок переговорів щодо вступу нашої країни”, — заявив глава МЗС.

Він зазначив, що майбутнє засідання Європейської Ради буде дуже складним не лише через питання, пов’язані з Україною.

“Розширення — це великий процес. Це стосується не лише України”, — наголосив глава українського зовнішньополітичного відомства.

Як заявив Кулеба, на порядку денному Європейської Ради — чотири українські питання і він сподівається, що ЄС виконає свою “домашню роботу”, як Україна виконала свою.

“Зараз на порядку денному стоять чотири конкретні питання, які пов’язані з Україною. Перше з них — старт переговорів про вступ. Друге — ухвалення українського механізму, який забезпечить макрофінансову стабільність в Україні. Третє — продовження фінансування Європейського фонду миру, щоб Євросоюз міг надавати Україні летальну та нелетальну допомогу. І четверте — ухвалення 12-го пакету санкцій. Усе це розглядається. І це важливо. Але найважливішим рішенням є, звичайно ж, рішення про початок переговорів про вступ… Я навіть не хочу говорити про ті руйнівні наслідки, які стануться, якщо Рада не ухвалить такого рішення, не лише щодо України, але й у ширшому розумінні — щодо питання розширення загалом. Як я вже казав, ми зробили домашнє завдання. Ми очікуємо, що Європейський Союз виконає свою домашню роботу”, — сказав Кулеба.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський напередодні провів переговори з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн — сторони скоординували позиції перед засіданням Європейської Ради.

Прямий ефір