Європа не готова до реформування ЄС, Україна ж пішла на безпрецедентні поступки і непопулярні кроки заради перемовин про вступ, — Потапенко

Прапори України та ЄС. Фото: gettyimages.com

Європа закриває очі на старі методи у розв’язанні важливих питань. Не видно політичної волі у Європейського Союзу на шляху до реформ. Таку думку сьогодні, 10 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив керівник Центру внутрішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень В’ячеслав Потапенко.

Водночас, на його думку, реформа Європейського Союзу — поки що це єдиний шлях для подальшого успішного існування і розвитку Євросоюзу.

“Я на різних майданчиках про це говорю фактично від початку широкомасштабної агресії Росії проти України. Однак я так розумію, що Європа поки що до цього не готова. Поки посадовці в Брюсселі не зіткнуться з нерозв’язними проблемами, з бар’єрами, які вони не можуть подолати, і вони просто зрозуміють, що вони не можуть ефективно функціонувати, і їхні політичні рішення не виконуються. І тоді вони затіють цю реформу. Поки що вони намагаються розв’язувати питання, що виникають усередині Євросоюзу, старими методами, закриваючи очі на те, що низка країн не погоджується з їхніми висновками”, — сказав Потапенко.

На прикладі проблеми з блокуванням з боку Польщі пунктів пропуску на кордоні з Україною експерт зазначив, що Брюссель досить давно стикається з тим, що Польща не виконує рішення Євросоюзу. В економічній сфері Польща зберегла свою вугільну промисловість, яка для неї є ефективною, але не є прийнятною для ЄС у зв’язку з новими екологічними нормами та зеленим переходом.

“Однак Польща безпосередньо не виконує ці умови, і Брюссель уже протягом, по суті, багатьох років не робить ефективних кроків для зміни цієї ситуації. Так само ще 2017 року в Польщі було проведено, наприклад, реформу, яка знижує незалежність судів, Брюссель виступав проти, проте нічого по факту зробити не змогли. Тому в мене досить поки що таки є великі сумніви, що інструменти Євросоюзу, які або пов’язані з внутрішнім управлінням і забезпеченням виконання рішень, які ухвалені в Брюсселі в окремих країнах, вони не досконалі. І поки що не видно політичної волі змінювати правила і реформувати Євросоюз”, — розповів він.

Щодо законів, ухвалених в Україні, Потапенко пояснив, що потрібно розуміти, що закон — це тільки формальна частина. Далі йде практика його застосування, щоб зрозуміти, наскільки ефективний закон, і оцінити, наскільки він відповідає вимогам певних стейкхолдерів та учасників процесу, має бути якась історія його застосування.

“Тобто як він реально регулює ті процеси в житті, які він покликаний регулювати. Після цього можна його оцінити, зокрема може оцінити й угорська сторона. І тому робити якісь висновки, крім самого факту ухвалення закону, дуже складно. Україна пішла на безпрецедентні поступки і було ухвалено пакетно весь набір змін на вимогу Євросоюзу, які мають досить серйозно змінити життя в Україні. Українське керівництво, зокрема, парламент був змушений піти на непопулярні всередині України кроки для того, щоб все-таки отримати статус не просто кандидата, а почати перемовини щодо вступу до ЄС. Тож тепер чекатимемо на рішення Євросоюзу. Сподіватимемося, що воно буде позитивним для України”, — резюмував керівник Центру внутрішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень.

Читайте також: Сумніваюся, що у Брюсселя є інструменти тиску на Орбана, — Потапенко

Нагадаємо, раніше Потапенко розповів, що позицію прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана проти членства України в Європейському Союзі формує сума трьох чинників — історичного, економічного та політичного.

Прямий ефір