Допомогу Україні від США буде виділено, питання виключно в часі, — Рейтерович

Ігор Рейтерович. Фото: radiosvoboda.org

Республіканці в американському Сенаті заблокували спробу ухвалити внесений адміністрацією президента Джо Байдена законопроєкт про додаткове фінансування на 2024 фінансовий рік, у якому йшлося про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню. На даному етапі демократи готові шукати компроміс у тих вимогах, які висувають республіканці, а це — посилення імміграційної політики та зміцнення кордонів з Мексикою. Допомога Україні буде, питання лише в часі, адже проблема може бути затягнута до січня. Про це сьогодні, 8 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів політолог Ігор Рейтерович.

“Адміністрація Байдена готова до широкого компромісу з республіканцями, вони готові виконати частину тих вимог, які вони висувають. Ці вимоги не мають жодного стосунку до України. У цьому випадку допомога Україні, як Ізраїлю і Тайваню, опинилася в заручниках від позиції республіканців, які хочуть вирішити свої деякі електоральні внутрішньополітичні питання. Домогтися посилення міграційного законодавства і таким чином зіграти на полі своїх прихильників. Адміністрація Байдена готова ці речі обговорювати. Демократи відкриті до дискусії. Потрібно шукати якийсь компроміс”, — сказав він.

Україні дуже важливо, щоб це питання було вирішено в грудні, адже час — дуже важливий ресурс для держави, яка веде війну.

“Головне, щоб вони досить оперативно спрацювали й до 15 грудня сіли ці питання розглянути, винесли їх на голосування і проголосували. Якщо це не відбудеться до 15 грудня, доведеться це робити на початку січня. При цьому допомогу Україні буде виділено. Питання виключно в часі. Для нас час — це важливий ресурс. Тому що в січні тоді нам доведеться перекривати те, що ми отримували від США за допомогою інших ресурсів і програм”, — пояснив політолог.

Українська дипломатія зробила все можливе для того, щоб у Сенаті усвідомлювали важливість цієї допомоги.

“Україна зі свого боку зробила все можливе. У нас був достатній представницький десант, який зустрічався і зі спікером Конгресу, спілкувався з республіканцями та демократами. Ця ситуація ніяк не пов’язана з Україною. Це внутрішньополітичні момент, певна парламентська криза в США, яка почалася кілька місяців тому. Для того, щоб там усе заспокоїлося, має пройти якийсь час”, — наголосив Рейтерович.

Читайте також: Є надія, що представники Республіканської партії США згадають слова Рейгана — Варченко про необхідність допомоги Україні

Прямий ефір