Реальна політика Китаю — скинути з Олімпу США, використовуючи Росію як таран — сценарій від Осипенка

Прапор Китаю. Фото: meixingnan.com

Пекін розраховує, що війна РФ проти України підірве євроатлантичну солідарність та послабить Захід. У цій ситуації Китай автоматично висунеться на перші позиції у світі, в чому і полягає його мета. Про це сьогодні, 8 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив дипломат, експерт-міжнародник Руслан Осипенко.

“Китай має реальну політику, а реальна політика — це скинути з Олімпу Сполучені Штати. І тут у Китаю непогано виходить використовувати Росію як таран”, — зазначив гість ефіру.

Він вважає, що вже в короткостроковій перспективі ця політика може принести Китаю плоди, адже наступний рік пройде під знаком виборів і в ЄС, і в США.

“Якщо прийде Трамп і почне проводити ізоляційну політику, він взагалі з Китаєм домовлятиметься для того, щоб звільнити ресурси. Тому що великі ресурси йдуть на протистояння з Китаєм — підтримка баз по всьому світу тощо. Щоб зробити Америку, як він каже, make America great again (Повернемо Америці колишню велич, — ред.), йому потрібні ресурси. А ресурси де він візьме? Відмовившись підтримувати союзи та союзників, забере ці ресурси для внутрішньої роботи, так би мовити, на внутрішньому ринку Сполучених Штатів Америки. І вийде вакуум гегемонії. Але святе місце порожнім не буває. І Китай одразу автоматично посідає лідерські позиції, якщо Сполучені Штати від них відмовляються. А Європа, яка йде за Сполученими Штатами, змушена буде зважати на геополітичний конструкт, який склався. Це один зі сценаріїв найближчого майбутнього”, — резюмував Руслан Осипенко, додавши, що Китай просто чекає свого часу.

Нагадаємо, у Пекіні завершився 24-й саміт ЄС — Китай, перший за останні чотири роки. Учасники обговорювали двосторонні відносини та міжнародний порядок денний. Українська тема була однією із головних. Китай поставив на чільне місце економіку, тоді як єврочиновники багато говорили про світові виклики та закликали КНР активно підключатися до розв’язання глобальних проблем.

Прямий ефір