Свобода для росіянина — це достаток, — ексдепутат Держдуми РФ

Ілюстративне фото: pixabay.com

Свобода росіянами розуміється по-іншому, ніж українцями. Передовсім, для них це достаток, можливість жити гідно. Багато хто в РФ, особливо в глибинці, живе в ситуації абсолютної безнадії. Тому для цих людей участь у війні — свого роду соціальний ліфт. Таку думку озвучив у програмі “На грани” (“На межі”) телеканалу FREEДОМ ексдепутат Держдуми РФ, засновник YouTube-каналу “Утро февраля” Ілля Пономарьов.

“Один з американських фондів проводив соціологічне дослідження. У росіян запитували: що для вас права людини? На перше місце вони ставили право на гідну зарплату, потім — безпеку, потім — освіту, медицину, дитячий садок, дороги тощо. Перше політичне право людини — на свободу слова — по-моєму, на сьомому місці. А все інше — це були соціально-економічні права. Тобто свобода для росіянина — перш за все, це достаток, можливість жити гідно”, — сказав Пономарьов.

Він вважає, що у багатьох росіян сьогодні є абсолютне відчуття безвиході. А тому вони підуть за будь-якою політсилою, яка буде мстити Москві.

“Навіть Світовий банк визнавав, що більше половини населення Росії зараз живе гірше, ніж вони жили за радянських часів. І тому в них абсолютне відчуття безвиході. Звичайно, вони підуть за будь-якою політичною силою, яка буде мстити Москві. І тому Ростов зустрічав квітами Пригожина, а Бєлгород зустрічав квітами легіон “Свобода России”. Їм байдуже — ліві, праві, ліберали, консерватори — аби вони були зі зброєю в руках (бо в силу без зброї люди не вірять) і щоб вони були проти Москви. Досить годувати Москву — ось гасло, яке об’єднало Росію”, — сказав ексдепутат.

Багато росіян отримують у 10 разів менше, ніж те, що їм зараз платять у лавах армії РФ. Тому для цих людей це соціальний ліфт, продовжив Пономарьов.

“Вони живуть у ситуації абсолютної безнадії. Люди при втраті свого родича отримують на руки 7,5 мільйона рублів — нещодавно це було 100 тисяч доларів, зараз трохи менше. Але в будь-якому разі — це три квартири в тих місцях, де вони живуть. Три квартири. Вони таких грошей взагалі ніколи в житті не бачили”, — сказав він.

А люди із судимістю, які йдуть на фронт, за свою свободу борються, оскільки в них терміни по 20 років, вважає політик.

“Можна постріляти і в підсумку вийти на свободу. Так, 9 із 10 загинуть, але в тебе є шанс. А так ти будеш гнити в цій в’язниці по життю. Ось звідси вони йдуть на фронт. Низька вартість людського життя, яка є в Росії, є одним із факторів того, що люди легко включаються в революційну боротьбу. А зараз їх банально купують грошима”, — резюмував Пономарьов.

Повна версія інтерв’юРосійський бунт буде нещадним, люди чекають сигналу: інтерв’ю з російським опозиціонером Іллею Пономарьовим

Прямий ефір