Союзникам необхідно постійно нагадувати, що Росія не зможе сама зупинитися, вона може тільки поглинати, руйнувати та вбивати, — Подоляк

Михайло Подоляк. Фото: uatv.ua

Україні необхідно завжди тримати високу планку в дипломатичній діяльності. Широкомасштабна війна Росії проти України триває вже досить довго й увага союзників починає розсіюватися. Україна має постійно нагадувати про те, що Росія сама не зупиниться, адже її режим потребує постійного завоювання територій та агресії. Таку думку сьогодні, 5 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив радник глави Офісу президента України (ОПУ) Михайло Подоляк.

“Нам необхідно пояснювати, що відбувається, як відбувається, що буде далі. Незалежно від того, що в межах демократичних процедур змінюється уряд, змінюються еліти, частково йде оновлення політичної еліти, управлінських еліт тощо. Нам потрібно з усіма розмовляти, пояснюючи. Кілька аспектів, які ми повинні завжди пояснювати. Це природа війни. Але крім природи війни, потрібно пояснити природу російського режиму. Він повністю скинув усі маски й демонструє, що таке експансіоністський режим фашистського штибу, який не сприймає жодних точок зору ані на внутрішньому ринку, ані на зовнішньому, і який може існувати тільки поглинаючи, руйнуючи, вбиваючи. Росія не зможе зупинитися, тому що це природний спосіб її відтворення, її життя”, — пояснив він.

З огляду на режим, що править у Росії, союзники мають розуміти, що існують ризики більш масштабних війн у разі, якщо Україна програє.

“Росія — це з ідеологічної точки зору фашистська країна, для якої не існує жодних форм, крім експансії. Ці ризики потрібно пояснювати елітам. Ці суттєві ризики можуть бути сьогодні компенсовані інвестиціями в Україну”, — зазначив Подоляк.

Також він наголошує, що з часом втрачається емпатія до України.

“Це буде важкий діалог. Чим далі ти від війни — тим холодніше. Адже складно відчути емоцію, коли якась країна зайшла в іншу країну для того, щоб здійснювати там акти масового вбивства і насильства. І тут важливим є вміння ефективно вести переговори. Показувати важливість розуміти національні інтереси інших країн, важливість знаходити слова, які будуть акцентувати на найболючіших точках з точки зору емоцій, щоб вони розуміли, що ми сьогодні проживаємо”, — пояснив радник глави ОПУ.

Читайте також: В Україну приїхала глава МЗС Нідерландів — деталі (ФОТО)

Прямий ефір