Під загрозою реальних санкцій проти “Росатома” РФ вивела б із ЗАЕС війська і передала контроль Україні, — Їжак

ЗАЕС. Фото: gettyimages.com

Світ не готовий вводити проти російської державної корпорації з атомної енергії “Росатом” санкції. Реальна загроза жорстких санкцій призвела б до того, що Росія була б змушена вивести війська із Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС). Таку думку сьогодні, 5 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив завідувач відділу Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак.

“Світ ще до цього не готовий, але поступово готується. Процес виключення “Росатома” із західної кооперації йде. Якби світ був готовий до санкцій проти “Росатома”, він би їх ввів, і питання Запорізької атомної станції було б уже вирішене. Звідти б уже вийшли війська, тому що під загрозою реальних санкцій Росія вивела б звідти персонал і передала під контроль. Але якщо цього не відбувається, значить, світ не готовий. Але це не означає, що питання про санкції проти “Росатома” повністю знято”, — сказав він.

Дії Росії на ЗАЕС, постійні обстріли Нікополя призводять до дестабілізації ситуації, але для Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) цього замало, і воно чекає на більш серйозні причини для того, щоб знову порушити питання про санкції, вважає експерт.

“Поки не буде відверто небезпечних дій з дестабілізації, можливо, питання санкцій не розглядатимуть. Воно буде затягуватися весь час. Обстріли Нікополя — це серйозно, тому що Росія, коли стріляє по правому березі Дніпра, знищує ті лінії зв’язку, які забезпечують станцію електрикою для підтримки систем безпеки. Станція зруйнована, вона не виробляє електрики, але вона потребує підключення для того, щоб працювало її життєзабезпечення, включаючи систему безпеки. Напевно, МАГАТЕ чекає чогось серйознішого для того, щоб знову порушити питання про санкції”, — пояснив він.

Читайте також: Некомпетентність співробітників “Росатома” і ядерний шантаж Кремля: експерти обговорили блекаут на Запорізькій АЕС

Прямий ефір