ОБСЄ з платформи для діалогу перетворюється на платформу для пропаганди РФ, — Лінкявічюс

Лінас Лінкявічюс. Фото: delfi.lt

Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) з платформи для діалогу перетворюється на платформу для російської пропаганди. Таку думку сьогодні, 1 грудня, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив ексміністр закордонних справ Литви і колишній міністр оборони Литовської Республіки Лінас Лінкявічюс.

Він назвав самообманом “бажання сідати за стіл переговорів із Росією”.

Політик звернув увагу, що глава МЗС РФ Сергій Лавров на засіданні ОБСЄ в Північній Македонії виступив і пішов, будь-якого діалогу не було.

“ОБСЄ створювалася як платформа для діалогу. Зараз вона повільно перетворюється на платформу для пропаганди. Лавров не слухав нікого, хто виступав до нього, не слухав, хто висловлювався після нього. Ті, хто говорив, що потрібно якось безпосередньо Росії сказати те, що ми про неї думаємо… Росія і так це дуже добре знає, для цього не треба їхати в Скоп’є”, — сказав Лінкявічюс.

Він наголосив, що РФ віддає перевагу організаціям, у яких вона може диктувати умови. У цьому їй багато в чому допомагає право вето, що діє, наприклад, у Радбезі ООН.

“Вона з ентузіазмом користується цим правом вето, блокуючи не тільки дії, а й деякі дуже важливі резолюції. І в ОБСЄ вона заблокувала кандидатуру Естонії… На ці речі треба подивитись ніби свіжим поглядом. Росія не має права брати участь у структурах безпеки після того, що вона зробила. Там їй не місце, як і не місце в цивілізованому світі”, — заявив Лінкявічюс.

Литовський політик вважає, що необхідне реформування низки організацій, які переживають застій.

Він також наголосив, що участь у таких міжнародних організаціях, як ОБСЄ, влада РФ використовує для пропаганди і всередині країни, демонструючи це як відсутність будь-якої ізоляції країни-агресора.

Лінкявічюс констатував, що у світовій спільноті існує деяка інерція нерозуміння та переконання, що діалог може якось вплинути на дії Росії.

“Але діалог для Росії слугував димовою завісою, щоб нічого не робити та продовжувати свою політику. Не маючи жодного покарання, якихось відчутних економічних заходів, тим більше військових, вона це все продовжувала з 2014 року, з 2008 року, з окупації 20% території Грузії. Діалог начебто вівся, структури працювали, але РФ продовжувала робити свою справу, тому що дипломатія ніякого впливу не справляла, тільки військова або якась відчутна конкретна сила. Багато хто це вже починає розуміти, але дехто ще себе продовжує заспокоювати, що велика перемога — це діалог”, – сказав політик.

Читайте також: Росія послідовно руйнує ОБСЄ: деталі міністерської зустрічі в Скоп’є — в огляді FREEДОМ (ВІДЕО)

Нагадаємо, міністр закордонних справ Латвії Кріш’яніс Каріньш 29 листопада, перед зустріччю Ради Україна — НАТО, заявив, що глави МЗС країн Балтії не братимуть участі в міністерській зустрічі ОБСЄ в Скоп’є.

Прямий ефір