Наступного року долю “Газпрому” може повторити і “Роснефть”, — Савченко

Олександр Савченко. Фото: wikipedia.org

У РФ вже дуже погані справи навіть у нафтовому бізнесі. “Газпром” вже увійшов до мінусу, наступного року цю долю може повторити і “Роснефть”. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів доктор економічних наук, громадський діяч та ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко. Він зазначив, що попит на російську нафту падатиме.

“Європа ухвалила комплексну програму, суть якої — відмовитися від переробки нафти на хімічну чи іншу продукцію з Росії. І ми спостерігатимемо вже навесні подальше зниження попиту на нафту. Це призведе до того, що все більше нафти треба буде переміщувати на схід, а там свої проблеми. Індія платить у рупіях, а це не конвертована валюта, по суті, заморожені активи РФ. Це розуміє Центральний банк РФ, але нічого не можна зробити. Китай теж викручує руки і з газу, і з нафти. Він монополіст на споживання газу, фактично знижує ціни на газ. І наступного року “Роснефть” опиниться в мінусі. І щоб запобігти цій інформації, і дозволяють “Роснефти” та іншим нафтовим компаніям припинити публікувати інформацію про своє фінансове становище. Та й американці нарешті почали активніше діяти щодо нелегального транспортування нафти”, — сказав Савченко.

Експерт розповів, що це призведе до того, що скорочуватиметься виробництво нафти, особливо на нафтових свердловинах, там, де висока собівартість. Очікується суттєва втрата видобутку, падатимуть нафтові доходи та надходження від нафти до бюджету РФ.

“І все це призведе до того, що валовий внутрішній продукт цього року не збільшиться, як заявляв Путін на 2,5%, а впаде на 2,5%. І це легко довести, бо виторг від продажу нафти та газу за 10 місяців цього року впав десь на 40%. Ще більшим буде падіння ВВП наступного року. Тобто воно не зупиниться і цю всю негативну інформацію та наслідки приховуватимуть у Кремлі”, — сказав Савченко.

Цього року реальні доходи громадян РФ зменшаться на 3-4%, а наступного року цифри можуть бути навіть гіршими, вважає економіст.

Читайте також: Росії не вистачає танкерів для постачання нафти: що відбувається (ВІДЕО)

Прямий ефір