Щодо військової допомоги — зелене світло, щодо бюджетної — жовте, — Лещенко про підтримку Києва Вашингтоном

Ілюстративне фото: minfin.com.ua

Україна отримає оборонну допомогу від США. Питання у термінах. Після 17 грудня життя у Сполучених Штатах переходить у напівсвятковий режим, який закінчиться вже після Нового року. Тому “Україні треба вписатись у цей графік”. Про це в інтерв’ю телеканалу FREEДОМ сказав радник керівника Офісу президента України Сергій Лещенко.

Так він прокоментував заяву лідера більшості в Сенаті США Чака Шумера про плани провести голосування на запит президента Джо Байдена про надання багатомільярдної допомоги Україні та Ізраїлю вже наступного тижня.

“Ініціативи Сенату зрозумілі, оскільки в Сенаті більшість — у партії Байдена. Сенат — це верхня палата Конгресу США. А ось у Палаті представників (нижня палата Конгресу) більшість у республіканців. І в цьому випадку Сенат намагається показати, що вони лідери у цьому процесі, і хочуть прогнути лінію Байдена, щоб допомогти Ізраїлю та Україні одним пакетом. Тоді як у нижній палаті інший сценарій — прив’язати допомогу України до міграційних питань, які мають трампісти й взагалі республіканці. Так, республіканці виступають за жорсткіший контроль на кордоні з Мексикою. І вони хочуть поставити в цей пакет голосування і допомогу Україні, щоб у такий спосіб змусити Байдена піти на поступки в головному для республіканців на сьогодні питанні”, — пояснив Лещенко.

За його словами, питання допомоги Україні — не так яблуко розбрату, як тригер для обох американських партій, які намагаються “коштом високого статусу українського питання вирішити якісь свої завдання”. На думку радника голови ОП, Київ тут мало на що може вплинути.

Водночас, Лещенко прогнозує, що військовій допомозі Україні з боку США буде надано зелене світло, а от бюджетній — жовте. Оскільки Америка вступає у передвиборчий період, і буде складніше пояснювати американським виборцям, чому їхні податки йдуть на покриття податкового дефіциту в Україні.

“Коли зараз в Україні податкова починає жорсткіше вимагати сплату податків, це відбувається тому що Захід, зокрема, запитує: ми віддаємо вам свої податки, зібрані в Америці, у Франції, у Німеччині, але ви також активніше збирайте свої податки в Україні, бо ми не можемо постійно закривати бюджетний дефіцит. А покриття дефіциту бюджету України — це зарплати бюджетників, лікарів, вчителів, сфери державного сектору — загалом, за винятком військових, бо гроші Заходу не йдуть на війну, вони йдуть на бюджетну сферу. Тому у питанні фінансової підтримки від США я бачу більше ризиків. А у військовій підтримці я менше сумніваюся”, — заявив радник голови ОП.

Повна версія інтерв’ю: Потрібно готуватися до того, що наступний рік теж буде роком війни: інтерв’ю з радником голови ОПУ Сергієм Лещенком

Прямий ефір