У росіян проблеми з “Калібрами” — коментар Плетенчука

Крилаті ракети "Калібр". Фото: zaxid.net

Основна причина, через яку російська армія останнім часом не використовує для ударів по Україні крилаті ракети “Калібр” морського базування, — логістична. Про це у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ сказав речник Військово-морських сил України Дмитро Плетенчук.

Він пояснив, що носії “Калібрів”, підводні та надводні, Росія була змушена передислокувати з тимчасово окупованого Севастополя до Новоросійська. Водночас самі ракети та все обладнання для їхнього завантаження на кораблі залишилося на базі в Севастополі.

“У них виникає така логістична проблема: кораблі перебувають у Новоросійську, носії крилатих ракет. А фактично зараз у бойових діях беруть участь лише ці кораблі. Інші кораблі не мають озброєння, яке дозволяє їм працювати на такій великій дистанції. Тому цей актив, як найбільш цінний, був першим передислокований на базу в Новоросійську, а постачання, ракети залишилися в Севастополі. І обладнання для завантаження цих ракет на ці морські платформи також залишилося у Севастополі”, — розповів Плетенчук.

Він додав, що Росія, безумовно, намагається накопичувати “Калібри”, але основна причина, через яку вона їх не використовує, полягає саме в логістичних труднощах. І їх окупантам створили Збройні сили України.

“Зараз для того, щоб зарядити такий корабель, необхідно здійснити перехід на понад 300 км з Новоросійська до Севастополя, що, звичайно, для них є загрозою. І вони це чудово розуміють”, — наголосив Дмитро Плетенчук.

Раніше генерал армії України, керівник Служби зовнішньої розвідки України (2005-2010 рр.) Микола Маломуж заявив в ефірі FREEДОМ, що успішні операції Сил оборони України проти Чорноморського флоту РФ та російських об’єктів на території тимчасово окупованого Криму обмежують можливості Росії щодо завдання ракетних ударів по Україні. Він, зокрема, зазначив, що втеча російського флоту до Новоросійська збільшує підльотний час “Калібрів” до України.

Прямий ефір