У Криму заохочують доноси на людей за антивоєнну позицію — подробиці від голови Меджлісу

Рефат Чубаров. Скріншот: uatv.ua

На території тимчасово окупованого Криму російській владі вдалося досить широко впровадити різноманітні механізми, створити “стукацтво”, насамперед заохочуючи тих, хто відкрито робить доноси на мешканців півострова, які виступають проти війни. Про це сьогодні, 22 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

“Нам усі люди, які доносять на своїх співгромадян, відомі. Я дуже сподіваюся, що настане час, коли всі вони понесуть відповідальність. Але така атмосфера психозу, ненависті, демонізація всього українського, звичайно, позначається на житті людей”, — сказав він.

За словами Чубарова, 53,5% людей, яких притягнула окупаційна влада до відповідальності за так звану “дискредитацію” армії РФ, залишали коментарі в соціальних мережах ще до російської окупації Криму.

“Вони притягують до відповідальності заднім числом за усні висловлювання людей або українську музику. Таких переслідувань — 33%. Усне висловлювання — це означає, що хтось повідомив про цю людину, або заявив, що на такому-то заході використовувалася українська музика, українські пісні. Пошкодження і знищення російської військової символіки — таких 5,5% з-поміж фактів репресій жителів Криму. Усе це є ще одним інструментом для того, щоб зберігати контроль над кримським суспільством і постійно тримати людей у страху”, — резюмував глава Меджлісу.

Читайте також: За доносами на проукраїнських громадян у Криму стоїть ФСБ — правозахисниця розповіла про методи роботи силовиків

Нагадаємо, в окупованому Росією Криму створено цілу систему доносів на так званих “неблагонадійних” громадян. Саме там широко застосовується і практика публічних вибачень за антивоєнну позицію. На анексований півострів припадає дві третини всіх відеовибачень від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Прямий ефір