Чому Шольц не наважується передати ракети TAURUS Україні — думка політолога

Крилата ракета TAURUS KEPD 350. Ілюстративне фото: mbda-deutschland.de

Чисто технічно і у військово-політичному плані вже немає сенсу Німеччині затягувати передання Україні ракет TAURUS. Таку думку сьогодні, 22 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив політолог Ігор Рейтерович.

“Це дуже цікава історія. Мені здається, що Шольц з якимось завзяттям, яке варте кращого застосування (його можна зрозуміти, це не докір, просто констатація факту), чіпляється за результати опитувань, які були проведені в Німеччині. Там більшість німців за підтримку України, ця ситуація не змінюється, але щодо TAURUS чомусь більшість виступає проти. Мабуть, у них є якась екзистенційна боязнь, що ці ракети будуть використані проти цілей, розташованих безпосередньо на території РФ. І таким чином це ніби втягне Німеччину мало не безпосередньо у війну з Росією”, — сказав він.

Але, наголосив політолог, такі побоювання безпідставні.

“Тому що Україна неодноразово і на словах, і на ділі підтверджувала, що все озброєння, яке передають союзники, якщо в них є якісь побажання щодо його використання або невикористання (тут навіть друге важливіше), то вони Україною завжди дуже чітко виконуються. Немає жодного випадку, коли вдарили, наприклад, по території РФ, по військах, які там перебувають, за допомогою якоїсь західної техніки. Це все відбувалося за рахунок техніки, яку виробляє безпосередньо Україна. Тому в цьому контексті, найімовірніше, єдина причина — боязнь зробити останній крок — передати ракети і, можливо, отримати якусь чергову не дуже приємну, неадекватну реакцію з боку РФ”, — каже Рейтерович.

Тому, вважає він, можливо, візит Бориса Пісторіуса до Києва і 17-те засідання у форматі “Рамштайн” дасть додаткові аргументи, які міністр оборони ФРН зможе представити федеральному канцлеру, і канцлер нарешті змінить свою думку.

“Тим більше підтримка цього рішення є досить значна в Бундестазі й цим теж треба скористатися, це теж треба враховувати”, — уточнив Ігор Рейтерович.

Читайте також: Чи допоможуть ракети TAURUS Україні перемогти на полі бою — розбір експерта

Нагадаємо, Німеччина виділяє пакет військової допомоги, Європейська Рада працює над тим, щоб розпочати перемовини про вступ України до ЄС, а Молдова закликає до посилення підтримки Української держави. Представники союзників Києва напередодні прибули для перемовин із військово-політичним керівництвом країни. Деталі зустрічей читайте тут.

Прямий ефір