В Росії символи вторгнення в Україну починають вважати ганьбою — деталі (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Глава Республіки Комі поскаржився, що його земляки відмовляються розміщувати пропагандистську символіку на транспорті або рекламних банерах. Схожа ситуація і в інших російських регіонах. Якщо відразу після початку повномасштабної війни Росії проти України в містах федерації на кожному кроці можна було зустріти символи російської агресії, то тепер вони викликають у місцевих жителів роздратування, інформує FREEДОМ.

Бізнесмени в Комі відмовляються безоплатно розміщувати пропагандистські банери на підтримку війни Росії проти України, поскаржився в Telegram глава Республіки Володимир Уйба. Єдиний банер повісили в Сиктивкарі на 20 днів, та й то — за гроші. 

Регіональні перевізники теж не хочуть розміщувати пропагандистську символіку на своїх машинах. 

“Я дав вказівку всім державним структурам підтримати наших хлопців і повісити ці написи. А мені перевізники, які за наші з вами гроші возять пасажирів, кажуть, що не будуть цього робити. Питаю, чому? Відповідають: “А що як хто-небудь скло розіб’є!?” — розповів Уйба.

За оцінками російських соціологів, підтримка так званої “спецоперації” знижується з червня 2022 року. Відтоді із соцмереж, з вулиць і з рекламних роликів почала зникати символіка невдалого путінського бліцкригу. А інсталяції на вулицях російських міст регулярно ламали. 

До речі, якщо порушників ловили, то звинувачували не у вандалізмі, а в дискредитації російської армії.  

У Санкт-Петербурзі спочатку до кремлівських символів війни Росії проти України поставилися скептично, кажуть місцеві жителі. 

“Я вважаю зняття цих знаків важливим, тому що якщо вони знаходяться в публічному доступному місці, то є засобами і символами агітації. А я вважаю, що саме пропаганда привела нас туди, де ми зараз перебуваємо, — я вважаю важливим і потрібним боротися з проявами цієї пропаганди”, — каже житель Санкт-Петербурга Олексій Лахов.

У Європі пропагандистська символіка, що означає схвалення війни Росії проти України, — під забороною. За її публічну демонстрацію доведеться заплатити штраф — від 45 до 1 тис. 800 євро. 

У Німеччині в деяких містах ввели спеціальну заборону на видачу номерних автомобільних знаків із символами російської агресії. Таке рішення, наприклад, ще у квітні 2022 року ухвалили в Дюссельдорфі на знак солідарності з Україною. 

“Орган реєстрації транспортних засобів у Дюссельдорфі більше не допускатиме використання автомобілів з поодинокою літерою “Z” у номерному знаку до подальшого повідомлення. Буква “Z” символізує підтримку дій Росії у війні проти України, і її часто можна побачити на російській військовій техніці”, — із заяви міської влади Дюссельдорфа.

Одразу дві великі швейцарські компанії, для яких буква “Z” — частина бренду, ще в березні 2022 року оголосили, що відмовляються від використання в соцмережах свого логотипу. 

У Казахстані генеральна прокуратура запропонувала заборонити продаж у країні товарів із військовою символікою Росії. 

А поки що підприємцям рекомендували прибрати таку продукцію і рекламу. Автовласників із наклейками “Z” і “V” у Казахстані неодноразово штрафували за адміністративною статтею за порушення правил експлуатації транспортних засобів.

Читайте також: В Росії ухвалили бюджет із рекордними воєнними витратами на 2024 рік — огляд (ВІДЕО)

Прямий ефір