Ціна на російську нафту опустилася нижче встановленої стелі — як працюють санкції щодо тіньового флоту РФ (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Ціна на російську нафту опустилася нижче за межу, встановлену країнами G7 (“Великої сімки”), — менше ніж 60 доларів за барель. Про це повідомляє агентство Reuters. Це сталося на тлі нових санкцій США щодо власників танкерів і зниження світових цін на нафту, інформує FREEДОМ.

У жовтні 2023 року Росія отримала вдвічі більше нафтогазових доходів, ніж у вересні, і більш ніж на чверть більше, ніж рік тому. Але ситуацію на енергетичному ринку змінили санкції Сполучених Штатів щодо трьох суден і 14 компаній, які порушують встановлений країнами G7 ціновий поріг.

“Судноплавні компанії та судна, які беруть участь у торгівлі російською нафтою і користуються послугами постачальників послуг Коаліції цінового обмеження, мають повністю розуміти, що ми притягатимемо їх до відповідальності за недотримання вимог. Ми прагнемо підтримувати ринкову стабільність, попри війну Росії проти України, водночас скорочуючи прибутки, які Кремль використовує для фінансування своєї незаконної війни, і залишаємося непохитними в переслідуванні тих, хто сприяє ухиленню від цінового обмеження”, — йдеться в публікації на сайті Міністерства фінансів США.

Рішення про санкції щодо танкерів “Казань”, “Лиговский проспект” і NS Century — тільки початок, впевнені аналітики. Раніше Мінфін США розіслав запити власникам сотні суден, яких підозрюють у перевезенні російської нафти для її продажу за ціною, вищою за прайскеп.

Обмеження щодо тіньового флоту РФ обговорює і Європейський Союз. Європейська комісія пропонує заборонити продаж Росії танкерів для перевезення нафти і нафтопродуктів, щоб запобігти новим спробам обходу санкцій.

“Механізм обмеження цін ґрунтується на процесі атестації, який дає змогу операторам у ланцюжку постачання морської нафти з Росії продемонструвати, що її було куплено за ціною або нижче. [Єврокомісія пропонує], щоб атестації також містили докладні додаткові витрати, як-от страхування і фрахт”, — йдеться в пропозиції Єврокомісії на сайті агентства Reuters.

Під час візиту до Києва президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що обмеження щодо порушників цінової стелі на нафту та інших імпортних і експортних заборон стануть частиною 12-го пакета санкцій ЄС. Він уже узгоджений.

“Найімовірніше, буде введено санкції в 12-му пакеті проти страховиків. Саме страховиків тому, що, власне, контроль за прайскепом здійснюють страхові компанії, тобто потрібно розуміти, що без страхування ризиків жоден корабель не залишить акваторію порту. З огляду на те, що росіяни сьогодні весь свій танкерний флот страхують у російських компаніях, цей механізм контролю нібито не задіяний. Тому ось є спроба ввести санкції проти російського страховика, щоб посилити контроль за прайскепом”, — коментує виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Перевіряти і, можливо, блокувати танкери з російською нафтою Євросоюз може доручити Данії. Про це пише Financial Times. За даними джерел видання, інспектуватимуть судна, що йдуть транзитом через данські води без західної страховки.

Читайте також: Перешкода транспортуванню російської нафти: що планує робити ЄС (ВІДЕО)

Прямий ефір