Влада РФ розробляє стратегії, спрямовані на контроль і обмеження інформаційного простору напередодні виборів, — Дарбінян

Ілюстративне фото: pixabay.com

Влада Росії розробляє нові стратегії, спрямовані на контроль і обмеження інформаційного простору для громадян напередодні президентських виборів. Про це сьогодні, 19 листопада, в ефірі телеканала FREEДОМ розповів глава юридичної практики “Роскомсвободи” Саркіс Дарбінян.

“Російська влада готується до 2024 року, готується до виборів. Я думаю, ближче до справи ми можемо побачити не те що обмеження доступу до окремих сайтів, а можливо, часткове відключення інтернету в регіонах за розкладом”, — сказав він. 

Експерт зазначив, що влада продовжує розробляти нові заходи, щоб не допускати росіян до “забороненого контенту”.

“До соціальних мереж, незалежних ЗМІ, які розповідають про війну в Україні. Добре, що технології дозволяють, як ці обмеження обходити, як створювати дзеркала. Тому боротьба просто вступила в чергову фазу”, — наголосив Дарбінян. 

За його словами, поки невідомо, чи зможуть держава і Роскомнадзор перемогти в цій боротьбі, але вони вже створюють труднощі для користувачів.

“Надія на інженерів, особливо великих мереж, VPN-сервісів, які створюють нові протоколи, які створюють нові рішення, обманюючи “всевидяче око” Роскомнагляду, яке називається ТЗПЗ — технічні засоби протидії загрозам, поставлені в рамках закону про суверенний інтернет. Ми очікували, що блокування за IP-адресами перейдуть до більш жорсткого блокування за протоколами, за сигнатурами трафіку. Кремль намагається зробити все, щоб “захистити” російських користувачів від достовірної інформації як українських і російських, так і західних ЗМІ”, — підсумував Саркіс Дарбінян.

Читайте також: У РФ посилять “полювання” на сайти, що допомагають обходити блокування в інтернеті, — медіаюрист

Нагадаємо, російська влада вже до весни 2024 року планує закрити доступ до YouTube, WhatsApp, Telegram та інших інтернет-сервісів.

Прямий ефір