Прапори та погляди: про українців та росіян в Ізраїлі розповів Кулаков

Прапор Ізраїлю. Фото: ukrinform.ua

Багато українських прапорів, і відсутні російські. Після початку повномасштабної війни Росії проти України до Ізраїлю прибувають репатріанти, зокрема з країни-агресора. Ці люди — відверті антипутіністи. Про це в проєкті “На межі” телеканалу FREEДOM розповів журналіст, письменник, і житель Ізраїлю Ігор Кулаков.

“Не відкрию секрет, що в Ізраїлі досить велика частина людей розмовляє російською мовою, вони так чи інакше перебувають у певному дискурсі. Цей дискурс може містити й російську пропаганду. Пропаганда працює настільки “добре”, що, мені здається, практично будь-яку людину може змусити замислитися, “а чи все так однозначно?”, — сказав він.

На його думку, факт того, що зомбовані російською пропагандою люди існують, необхідно “просто прийняти як належне”.

Так, наприклад, російський пропагандист Анатолій Шарій дуже схожий на середньостатистичного ізраїльського політика, каже Кулаков.

“Шарій і подібні до нього виконавці — це не тільки російськомовні, їх досить багато у світі — завжди знаходили дуже палкий відгук у серцях ізраїльтян. Дуже багато людей тут, звісно, наївні. Це пов’язано з особливостями дитячого виховання… І ізраїльські політики (не тільки російськомовні) без проблем маніпулюють інформацією, іноді несуть відверту єресь. Практично всі вони розмовляють, як Шарій”, — наголосив журналіст.

Він розповів, що за останні два роки в Ізраїль приїхало доволі багато репатріантів з України та Росії, однак більшість все ж — із країни-агресора.

“Ці євреї раніше не покидали своїх країн, тому що в них там було, загалом, усе дуже добре — були свої бізнеси тощо. І повномасштабна війна Росії проти України стала останньою краплею… І більших антипутінстів, ніж люди з Росії, які виїхали у 2022 — 2023 роках, я не бачив. Ці люди реально проти Путіна, Путіна як системи, який зіпсував усе їхнє сформоване життя”, — стверджує він.

За його словами, українська діаспора в Ізраїлі досить близька до нової російської. 

“Тут багато благодійних об’єднань, фондів — не тільки українських, а й російських, молдавських, часто вони об’єднуються разом. Вони збирають допомогу і для ізраїльської армії, і для української”, — каже журналіст. 

Кулаков наголосив, що ці групи також намагаються донести свої громадянські вимоги, погляди і до можновладців. 

“Який буде результат цього — поки що незрозуміло. В ідеалі, звичайно, щоб грамотні люди, яких колись обирали заступниками мерів, мерами, вони потім увійшли в уряд і хтось став прем’єр-міністром. І хотілося б, щоб таким чином наша “алія” вплинула. І зараз в Ізраїлі висить дуже багато українських прапорів, і немає російських”, — підсумував Ігор Кулаков.

Повна версія інтерв’ю: Війна проти ХАМАСу, зміни в суспільстві, українці та росіяни в Ізраїлі: інтерв’ю з журналістом Ігорем Кулаковим

Прямий ефір