Повернути на кухню, щоб не ставила зайвих питань: російська влада обмежує права жінок (ВІДЕО)

Дружини мобілізованих жителів Пензи. Фото: idelreal.org

Російським жінкам освіта ні до чого — вони мають народжувати. Декілька російських депутатів і сенаторів виступили з пропозицією обмежити права жінок. А за даними Російської служби BBC, за ініціативи Російської православної церкви в Держдумі вже обговорюють питання про повну заборону приватним клінікам робити операції з переривання вагітності, повідомляє FREEДОМ.

Російська держава оголосила війну абортам. У Мордовії, Татарстані, Челябінській та частково Курській областях, а також у тимчасово окупованому Росією Криму заборонили переривати вагітність у приватних клініках. Щобільше, у Мордовії та Тверській області запровадили штрафи за так зване “схиляння до абортів”. А ще в чотирьох російських регіонах немає приватних клінік з відповідною ліцензією. Перервати вагітність там можна лише у державних. Перед процедурою пацієнтки мають пройти особливу консультацію, мета якої — чинити психологічний тиск на жінку.

“Основні аргументи такі: аборт — це дуже шкідливо для здоров’я, фізичного здоров’я; є величезні шанси, що ви потім не зможете народити, кажуть жінкам. Це неправда. Також залякують психологічними наслідками. Вважається, у нашій винятково, російській дійсності, що існує така штука як постаборт-синдром. Це щось подібне до посттравматичного стресового розладу, який нібито формується у жінок, які зробили аборт. Знову ж таки, це неправда”, — коментує правозахисниця Марія Карнович-Валуа.

Російський парламент не відстає від регіональної влади. Депутати вже обговорюють заборону абортів у недержавних клініках. А деякі навіть пропонують не виплачувати допомогу на першу дитину, якщо мати старша за 25-30 років. За даними Російської служби BBC, Держдума також хоче поширити заборону на схиляння до абортів на всю країну. Примітно, що це ініціатива глави Російської православної церкви Кирила Гундяєва.

Все це нібито має допомогти покращити демографічну ситуацію у Росії. Озвучити кількість убитих на війні проти України молодиків російські політики не готові. Тому поспішають продукувати свої версії причин кризи та варіанти її розв’язання:

  • “Потрібно перестати орієнтувати дівчат на здобуття вищої освіти… Цей пошук себе затягується на довгі роки, і втрачається дітородна функція… За допомогою демографії зручно контролювати країну, і наші вороги не сплять”, — заявила сенаторка Ради Федерації Росії від Челябінської області Маргарита Павлова на “Російському економічному форумі”.
  • “Першу дитину народжувати треба у 20 років, і я [з цим] згоден… Напевно, нікому не треба нагадувати, що радянська гінекологія розглядала тих, хто народжує у 27 років як старородящих. Тому це просто медична історія”, — повідомив депутат Держдуми Росії Дмитро Вяткін на “Російському економічному форумі”.

Пропозиції обмежити деякі права для жінок звучали від представників влади РФ задовго до початку повномасштабної війни проти України. Однак тепер, схоже, ця риторика стає загальноприйнятою. Кремль регулярно призначає винних, на яких виливається невдоволення, що накопичилося в суспільстві. Раніше це були мігранти чи опозиціонери. Тепер у всьому винні бездітні жінки.

“Схоже, що ця лінія намітилася. Вона, ця лінія, полягає в тому, що ми хочемо повернути жінку босою, вагітною на кухню, очевидно. Для того, щоб та не ставила зайвих питань. Для того, щоб, знову ж таки, не було зайвих звернень, незручних владі, щодо того, де чоловіки, де брати, батьки, сини й таке інше”, — констатує правозахисниця Марія Карнович-Валуа.

Дружини російських мобілізованих дедалі частіше висловлюють обурення діями влади. Насамперед жінки вимагають повернути чоловіків додому. Однак, керівник комітету Держдуми з оборони Андрій Картаполов раніше заявив, що ротації до закінчення повномасштабної війни Росії проти України не буде.

Раніше повідомлялося, що в Росії масового характеру набувають антивоєнні виступи родичів мобілізованих на війну проти України. У своїх відеозверненнях росіяни розповідають про відсутність зброї, зв’язку, командування та забезпечення. Дружини мобілізованих передають слова своїх чоловіків про те, що доводиться сидіти в окопах під перехресним вогнем української та російської артилерії.

Прямий ефір