Відповідальність РФ за депортацію українських дітей — світ шукає механізми (ВІДЕО)

Юна українка. Ілюстративне фото: instagram.com/kathryn_moskalyuk

Російські окупанти вивезли до Білорусі з тимчасово окупованих територій України понад 2 400 українських дітей. Такі дані дослідження Єльського університету. Це діти з тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей. Систематичні зусилля Росії з депортації і так званого перевиховання українських дітей Путін координує з Лукашенком, йдеться в дослідженні. Детальніше — у матеріалі журналістів телеканалу FREEДОМ.

Українська прокуратура спільно з Міжнародним кримінальним судом розслідує факти примусової депортації 19 546 українських дітей, повідомив генеральний прокурор України Андрій Костін.

Канада запропонувала створити міжнародну коаліцію з допомоги в поверненні викрадених Російською Федерацією українських дітей.

15 листопада 2023-го президент України Володимир Зеленський провів переговори з канадським прем’єр-міністром Джастіном Трюдо з цього приводу. 20 листопада, у Всесвітній день дитини, у Торонто відбудеться конференція “Об’єднані заради правосуддя”. Представники міжнародних організацій, дипломати, юристи та провідні експерти обговорять механізм притягнення Росії до відповідальності за воєнні злочини проти українських дітей.

“На цій конференції говоритимуть не тільки про проблеми, не лише обговорять ті чи інші рішення, але також перейдуть до конкретних кроків. Це перепрофілювання активів Російської Федерації на потреби реабілітації та реінтеграції українських дітей. Це також роль Канади і роль інших країн світу, оскільки в конференції візьмуть участь щонайменше приблизно 50 держав”, — зазначила експертка Регіонального центру прав людини Катерина Рашевська.

Повернення додому всіх полонених і незаконно депортованих українців — 4-й пункт формули миру президента Зеленського. За словами уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, цей пункт підтримує найбільша кількість країн.

Україна тісно співпрацює з Міжнародним кримінальним судом у Гаазі, щоб домогтися притягнення до відповідальності організаторів масової депортації українських дітей. А тільки верифікованих жертв викрадення — понад 19,5 тисяч.

“Це діти від одного року до 18 років. Більшість із них із Донецької області — 13 600 дітей, а також із Херсонської — 1 600, Запорізької — 1 300 і Луганської — 1 100 дітей. Однак є діти з Харківської, Миколаївської, Чернігівської, Сумської та Київської областей”, — розповів генеральний прокурор України Андрій Костін.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Києву вдалося повернути з РФ 386 маленьких українців. Триває робота і щодо повернення дітей з тимчасово окупованих російською армією територій України.

11 листопада 2023-го додому повернули шістьох дітей, повідомив голова Херсонської обласної військової адміністрації. За день до цього Офіс омбудсмена України допоміг жінці повернути додому з тимчасово окупованого Росією Криму двох онуків.

“Після низки вжитих заходів і наданих нами рекомендацій щодо перетину кордону бабусі вдалося виїхати зі своїми неповнолітніми онуками. І наша підтримка і допомога в цій операції має хороший результат. Жінка з онуками в Україні, в безпеці. Наразі вони надали інформацію фахівцям Центру із захисту прав дитини, а діти отримали корисні гаджети для навчання”, — поінформував Дмитро Лубінець.

Крім того, вдалося домогтися домовленості з Москвою про повернення незаконно депортованого з окупованого Росією Маріуполя 17-річного українця Богдана Єрмохіна. Після кількох спроб втекти з РФ в Україну, хлопцеві видали повістку в російський військкомат.

Читайте також: Виправити демографію і виростити нових ворогів України — експерти пояснили, навіщо РФ викрадає українських дітей

Ви можете допомогти повернути неповнолітніх громадян України додому. Якщо проживаєте на території Білорусі, Росії або на тимчасово окупованих територіях України та володієте інформацією про депортованих дітей — напишіть у Telegram-канал “Я тут” або на сайт FREEДОМ. Київ гарантує анонімність.

Нагадаємо, телеканал FREEДOM у партнерстві з радницею-уповноваженою президента України з прав дитини та дитячої реабілітації і Ювенальною поліцією України запустив інформаційну кампанію “Знаєш — скажи!“, яка має на меті мотивувати мешканців Росії протидіяти примусовій депортації українських дітей і сприяти їхньому поверненню в Україну.

Читайте також: Депортація дітей: як РФ змінює свідомість маленьким викраденим українцям (ВІДЕО)

Прямий ефір