Майбутній рік буде непростим для відносин України та США, але допомога збережеться, можливо, й посилиться — оцінка Желіховського

Станіслав Желіховський. Скріншот: uatv.ua

Майбутній рік буде непростим для відносин України та США, тому що все відбуватиметься в контексті президентської кампанії у США. Але Україна може розраховувати на продовження і економічної, і військової підтримки з боку основних своїх західних союзників. Таку думку сьогодні, 16 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив кандидат політичних наук, експерт-міжнародник Станіслав Желіховський.

“Ми бачимо різні заяви і наративи, які лунають від тих чи інших політиків, особливо від Республіканської партії, і це не тільки Дональд Трамп. Гостра риторика від них іде дуже недружнього характеру, тому це виклики. І для того, щоб мати можливість їм протистояти, демократи своєю чергою намагаються підштовхувати свій порядок денний, і це часто переростає в дебати іноді дуже гострого характеру. Тому іноді може й постраждати ті чи інші види допомоги. Як, наприклад, видно по проєкту бюджету, який ініціювала адміністрація Байдена”, — сказав він.

Але, на думку Желіховського, все ж таки допомога збережеться, а також, можливо, посилиться за деякими напрямами, особливо в тих видах техніки та озброєння, яких Україна потребує.

“У західному світі, зокрема, у США розуміють, що, якщо не дати Україні допомогу, а також Ізраїлю, то це вплине негативно не тільки на них, а й на самі Сполучені Штати, на весь західний світ. А після того дуже є велика ймовірність, що такі держави, як Китай, Росія, Іран, зможуть уже робити свою адженду на міжнародній шахівниці, що буде не дуже добре для демократичного світу. Тому, я думаю, що саме ці міркування зможуть охолодити ті голови, які будуть пробувати спекулювати на допомозі Україні та іншим союзникам. Тому, я думаю, що допомога продовжуватиметься, хоч і буде непросто. Важливо перемогти спільного ворога — світовий тероризм, який очолюють такі держави як РФ”, — каже експерт.

Він зазначив, що наразі не можна сказати точно, як відбуватимуться у 2024 році відносини між Україною та США, але протягом усього року, на думку Желіховського, підтримка зберігатиметься.

“Але не обійдеться без певного роду криз. Увесь рік до листопада США будуть стрясати різного роду ситуації, пов’язані з виборами. Пройде серія праймеріз, дебатів, апогеєм стане саме виборча кампанія в листопаді. А далі вибори і хто очолюватиме Америку, і від чого залежатиме подальша допомога Україні. Не завжди все буде просто. Уже зараз доводиться буквально виривати ту чи іншу допомогу. Дуже багато витрачається сил і часу, щоб Україна не зійшла з інформаційного порядку денного для США та інших союзників”, — додав Желіховський.

Те, що рік буде непростим, також стосується і санкційної політики, уточнив він.

“Але, тим не менш, є розуміння, що такі держави, як Росія, прагнуть знищити світовий порядок, тому і зберігатиметься консенсус як щодо військової допомоги Україні, так і санкційний тиск на РФ”, — резюмував Станіслав Желіховський.

Читайте також: Американські промисловці дуже зацікавлені, щоб пакет допомоги США Україні було ухвалено, — Добряк

Нагадаємо, 15 листопада Палата представників США ухвалила проєкт закону про фінансування, щоб не допустити зупинення роботи уряду. Законопроєкт не передбачає виділення фінансової та військової допомоги Україні та Ізраїлю. Тепер Сенат США до 17 листопада має або затвердити, або заблокувати цей план американських конгресменів.

Прямий ефір