Здача позицій щодо Тайваню стане великим програшем для США, — Бродська-Кроткіна

Прапор Тайваню. Фото: gettyimages.com

Здача позицій щодо Тайваню обернеться великим програшем для Сполучених Штатів Америки. Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла завідувачка програми славістики в Університеті імені Вашингтона і Лі в штаті Вірджинія (США), докторка філологічних наук, журналістка Анна Бродська-Кроткіна.

Вона зазначила, що зараз у Тайваню є чималі проблеми з озброєнням, що викликає стурбованість у США. Крім того, Тайвань раніше зробив призов до армії короткочасним, у зв’язку з чим армія там сильно ослабла. Зараз Тайвань почав нарощувати свою армію за підтримки Сполучених Штатів.

“Раніше була така думка, що Тайвань — це все-таки дуже гористий острів, й Китай не наважиться перетинати водні простори та намагатися захопити Тайвань. Зараз ситуація змінилася. Китай дійсно нарощує свою військову міць із колосальною силою. З 2016 року Китай нарощує свою військову промисловість й виробництво зброї щороку приблизно на 10%. І тільки в останні кілька років вони знизили темпи — до збільшення виробництва від 5 до 6%”, — сказала Бродська-Кроткіна.

Вона додала, що на цьому тлі США стали постачати до Тайваню зброю, хоча офіційно Сполучені Штати не визнають незалежність острова.

“Тож поки що ми не бачимо зради Тайваню. Ба більше, захоплення Тайваню Китаєм поставить під загрозу Японію, поставить під загрозу союзників США, і дасть Китаю контролювати взагалі водний простір у цьому регіоні й у такий спосіб контролювати торгівлю і, власне кажучи, контролювати політичні режими навколо. Тобто це буде колосальний програш США. У сенсі політичному, сенсі комерційному та економічному. Ніхто цього не хоче. І ось що тут цікаво, що ми бачимо, що не тільки Байден цього не хоче. Тобто не тільки демократи не хочуть, але ми бачимо, що й республіканці дуже проти такого підходу, тобто здачі позицій”, — сказала Бродська-Кроткіна.

За її словами, у цьому питанні велику роль відіграє і громадська думка, оскільки більшість американців бачить у Китаї колосальну загрозу та виступає за підтримку Тайваню.

Читайте також: Зустріч Байдена і Сі можна вважати успішною, — Рейтерович

Нагадаємо, у Сан-Франциско на полях саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС) відбулися переговори президента США Джо Байдена і голови КНР Сі Цзіньпіна. Під час зустрічі порушували тему безпеки в Тайванській протоці.

Прямий ефір