Зустріч Байдена і Сі: чого чекати від переговорів лідерів США і КНР (ВІДЕО)

Сі Цзіньпін і Джо Байден. Фото: whitehouse.gov

Зустріччю важковаговиків, найбільших економік світу, а також головною подією листопада вже назвали ЗМІ майбутні переговори президентів США та Китаю. Навколо зустрічі розгорівся справжній ажіотаж, адже вона може вплинути не тільки на світову арену, а й на перебіг війни Росії проти України, повідомляє FREEДОМ.

Десятки силовиків, перекриті вулиці та посилена охорона урядового кварталу — так американський Сан-Франциско підготувався до найбільшої події листопада — зустрічі лідерів КНР і США в рамках Азійсько-Тихоокеанського саміту економічного співробітництва.

Напередодні офіційний Пекін виступив проти визначення китайсько-американських відносин як конкурентних.

“Суперництво великих держав не відповідає віянням часу і не може розв’язати проблем США або проблем, з якими стикається світ. Сполучені Штати повинні щиро поважати розумні побоювання Китаю і його законні права на розвиток”, — заявив представник МЗС Китаю Мао Нін.

Ця зустріч стане лише другою за час президентства Джозефа Байдена, а сам китайський лідер проведе у Штатах три дні. Переговори на американській території явно посилюють позиції Вашингтона, зазначають експерти. Однак ця подія має велику вагу для обох країн. За словами аналітиків, кожна сторона переслідує тут свою вигоду. Адже у Байдена на горизонті — нові вибори, а в Китаї фіксується спад економіки, країна потерпає від санкцій і віддаленості від Заходу. Успіх у переговорах означатиме підвищення рейтингу обох лідерів. При цьому Вашингтону зараз доводиться мати справу одночасно з двома війнами своїх союзників — повномасштабною в Україні та конфліктом в Ізраїлі. Проблеми ж Сі Цзіньпіна, як повідомляють експерти, набагато глибші: Китай все ще намагається оговтатися після COVID-19 і загальмувати економічний спад. Його відносини із Заходом — вкрай нестабільні, міжнародний бізнес залишає країну, а світ запроваджує вторинні обмеження проти компаній, що допомагають Росії обходити санкції, накладені за війну РФ проти України.

“Китаю запропонують дві опції: або реформуватися, як йому скажуть на Заході, або китайську економіку, яка тримається на соплях, буде зруйновано, і Китай повернеться до статусу не надто багатої, злиденної країни, тому що стикається з колосальною борговою проблемою. Десятки трильйонів доларів боргів. Вся ця китайська красива картинка економічного дива — це було в борг зроблено, і воно майже не приносить прибутку”, — пояснив міжнародний оглядач Іван Яковина.

Умовою надання допомоги Пекіну може стати саме демократизація, а також зміна позиції країни щодо війни в Україні, вважають експерти. Пекін потребує економічного поштовху, і в цьому йому може допомогти Вашингтон. Від зустрічі лідерів не чекають прориву, радше стабілізації відносин. Джо Байден може прагнути домовленостей із Сі, щоб у такий спосіб посилити вплив на Володимира Путіна, адже Росія вже стала сировинним придатком для КНР, стверджують аналітики.

Експерти прогнозують, що саміт може призвести до скромних практичних досягнень щодо відновлення військового зв’язку і скорочення потоку опіоїдів китайського виробництва. Крім цього, лідери обговорять активність китайського військово-морського флоту, Тайвань, територіальні претензії в Південнокитайському і Східнокитайському морях. Ключовими темами, однак, все одно стане обстановка в Україні та Ізраїлі — як загроза для глобального світопорядку. Ознакою ж успіху переговорів, вважають аналітики, може стати хоча б часткова зміна риторики офіційного Пекіна з питання російської агресії.

Читайте також: Китаю не чужа пропаганда, яка йде з Кремля, але не все, що РФ намагається нав’язати світу, підтримують у Пекіні — думка китаєзнавця

Нагадаємо, Сі Цзіньпін 15 листопада прибув до Сан-Франциско.

Прямий ефір