Формула миру, зміцнення оборони України, всебічне поглиблення співпраці: українська делегація відвідала Вашингтон (ВІДЕО)

Бонн, Барроу, Єрмак, Салліван, Пльотнер. Фото: president.gov.ua

Перша віцепрем’єр-міністерка України Юлія Свириденко та керівник Офісу президента України (ОПУ) Андрій Єрмак відвідали Вашингтон із дводенним візитом, під час якого провели низку важливих зустрічей в адміністрації президента США Джо Байдена та в Держдепартаменті. Члени української делегації обговорили з журналістами, аналітиками та експертами статус формули миру президента Володимира Зеленського та майбутнє американо-українського партнерства, повідомляє FREEДОМ.

Українська делегація прибула до Вашингтона в напружений для американської політики момент. У країні не вщухають суперечки про бюджетні асигнування. Результатом цих дискусій може бути те, що виділення допомоги США для України та Ізраїлю затягнеться. А Байден намагається налагодити канали зв’язку між Сполученими Штатами Америки та Китаєм після року відсутності контактів на військовому рівні.

На цьому тлі віцепрем’єр-міністерка України та керівник ОПУ на зустрічі з держсекретарем США Ентоні Блінкеном знову наголосили на потребах Збройних сил України (ЗСУ), розповіли про стан справ на полі бою та вкотре акцентували на важливості подальшої підтримки Києва Вашингтоном.

“Формула миру президента Зеленського, зміцнення оборони України, всебічне поглиблення співпраці та ще багато важливих питань. Дякую нашим партнерам за підтримку України. Разом — сила. Тільки вперед”, — заявив Єрмак.

Також Єрмак провів зустріч із радником Білого дому з національної безпеки США Джейком Салліваном, радником прем’єр-міністра Великої Британії з питань національної безпеки Тімоті Барроу, зовнішньополітичним радником канцлера Німеччини Єнсом Пльотнером і радником президента Франції з питань зовнішньої політики Еммануелем Бонном. Серед іншого, сторони обговорили укладення двосторонніх угод про гарантії безпеки в рамках Спільної декларації з підтримки України, ухваленої країнами G7 (“Великої сімки”) у Вільнюсі.

“Ми вже не просто колеги, ми друзі. Тому що ми проходимо через цей складний період разом. І вони неодноразово доводили, що є надзвичайно надійними партнерами України. Вони розуміють наші потреби. І, як ви знаєте, краще за будь-які слова — це нові пакети допомоги. Ми їх бачимо. Думаю, будемо бачити їх і в майбутньому. Тому що дійсно в нас має бути все необхідне для того, щоб перемогти. Це буде складно зробити без допомоги, яку надають наші головні партнери, наші друзі. Тому ми повертаємося з гарним відчуттям, тому що важливо, як каже президент Зеленський, щоб кожен такий візит закінчувався результатами”, — сказав Єрмак.

Учасники української урядової делегації заявили про свої оптимістичні очікування щодо розв’язання проблеми надання військової допомоги Україні, яку досі не схвалив американський Конгрес.

“Усі тут розуміють, що в Україні триває екзистенційна війна. Це не просто якесь філософське твердження. У Росії є варіант посилати армію воювати з Україною чи ні, у партнерів — допомагати нам чи ні, а в України є один єдиний шлях — це воювати. Ми віримо у свою перемогу. Мені здається, ми ще раз переконали в цьому наших партнерів”, — сказала Свириденко.

Єрмак розповів, що Україна вже веде відкриті консультації з країнами-членами НАТО щодо майбутнього членства держави, попри всі суперечливі розмови з питання щодо термінів вступу до Північноатлантичного альянсу.

“Будь-який компроміс із незалежністю, територіальною цілісністю, суверенітетом тут неприйнятний”, — наголосив керівник Офісу президента України.

“І ми, як і раніше, вважаємо, що запрошення в НАТО — це сильний аргумент для зупинки Росії. Російська Федерація не має права вирішувати, хто буде чи не буде членом Альянсу. Росія повинна визнати нову реальність: Швеція, Фінляндія, Україна стануть членами НАТО. Хтось зараз, хтось у майбутньому”, — додав Єрмак.

Білий дім повідомив, що сьогодні серед тем переговорів між президентом Сполучених Штатів Джо Байденом і головою Китаю Сі Цзіньпіном у Сан-Франциско буде і війна Росії проти України. Єрмак у США наголосив, що участь Пекіна в обговоренні мирної формули глави Української держави Зеленського може відіграти важливу роль.

“Перший із важливих меседжів: важливо, щоб Китай відіграв свою роль у завершенні цієї війни в Україні. Представник КНР був присутній у Джидді на другій зустрічі радників з національної безпеки, але не був на Мальті. Ми сподіваємося, що в майбутньому він буде, тому що на рівні послів представники держави вже брали участь. Ми вважаємо, що важливо, щоб Китай був за столом переговорів. Це перше повідомлення. Друге: настав час бути з Україною, з країною, яка переможе в цій війні”, — сказав він.

Єрмак підкреслив також, що Росія “веде повномасштабну пропагандистську війну”. Вплив Кремля, за його словами, поширюється скрізь: і в Європі, і в Україні, і навіть у США.

“Необхідно говорити правду, щоб люди знали правду. Це наш обов’язок”, — заявив Єрмак.

Тому важливо вести постійний діалог із партнерами.

Читайте також: Єрмак у США зустрівся з провідними американськими експертами та лідерами думок

Прямий ефір