“Зробити крок назад від прірви світової війни”: ключові теми майбутньої зустрічі Байдена та Сі перелічив дипломат

Руслан Осипенко. Скріншот: uatv.ua

США та Китай наблизилися до небезпечної межі, адже відносини Вашингтона та Пекіна перебувають у своєму найгіршому стані за останні 40 років, і від співпраці двох наддержав залежить майбутнє світу. Це два ідеологічно різні режими за ідеологією та формулою, яку вони пропонують для людства. Обидва хочуть домінувати. Але майбутня зустріч лідерів Джозефа Байдена і Сі Цзіньпіна — ключова та історична. Таку думку сьогодні, 14 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив дипломат, експерт-міжнародник Руслан Осипенко.

“Якщо на першій зустрічі на Балі рік тому два лідери зрозуміли, що відбулося геополітичне зрушення, і світ став біполярним (місце Росії посів Китай), і США та Китай очолили два табори — євроатлантичний (демократичних країн) і персоналістських режимів. І від того, якою буде їхня взаємодія, як вдасться домовитися чи не домовитися, такий буде порядок денний розгортатися в XXI столітті. Або ці два табори протистоятимуть, ми побачимо конфлікти не тільки на Близькому Сході, а й в інших точках, та сама Африка, Азійсько-Тихоокеанський регіон. Або ж навпаки ми побачимо, що світ заспокоїться і повернеться хоча б частково до тієї глобальної торгівлі, яка була до початку цього протистояння, коли Росія кинула виклик Заходу, підірвавши всі підвалини системи безпеки, які були запущені за результатами Другої світової війни”, — сказав він.

За словами дипломата, сьогодні і Китай, і США не влаштовує те, що відбувається: світ залишився без правил, світ потрапив у період турбулентності, коли зламалася стара система безпеки, не виробили нових правил і не створено нової системи безпеки з новими інститутами безпеки.

“Зараз дуже небезпечний період турбулентності, коли одного сірника буде достатньо, щоб призвести до того, щоб запалала ядерна війна. Третя світова, чи кажуть четверта світова після холодної. Тому два лідери зараз мають розв’язати безпекові питання, насамперед. Відійти від краю прірви, зробити крок назад, щоб не була застосована ядерна зброя, не допустити прямого протистояння демократичного табору країн і персоналістських режимів, зокрема США і Китаю. Поговорити про те, щоб ядерна зброя не поширювалася, тому що тоді буде втрачено процес управління і керованості цими процесами з боку двох лідерів. І незагроза. Бо загроза — це наступний крок до використання зброї”, — каже Осипенко.

Тому, на думку експерта, першими питаннями буде зупинити гонку озброєнь, зупинити загрози ядерної зброї. Далі — питання конфліктів, які були розпалені Іраном і Росією, як проксі Китаю.

“Або вони запалають із новою силою, якщо не домовляться, або вони припиняться і дозволять усе-таки налагоджувати торгівлю”, — зазначив дипломат.

Також лідери домовлятимуться про правила конкуренції, про те, як управляти конфліктами, і у зв’язку з цим налагоджуються зв’язки між військовими відомствами — пряма лінія. Але, перш за все, обговорюватиметься безпека, потім торгівля і зовнішньополітичні стратегії.

Крім того, відбуватиметься налагодження контактів, міжпарламентських зв’язків. Є ще маса інших питань, які обговорюються непублічно і неофіційно.

“США хочуть зберегти своє домінування, а Китай претендує на домінування в новій епосі. Тому протиріччя глибокі і складно вирішувані. Зустріч присвячена тому, щоб зробити крок назад від прірви, тому що далі наступний крок у протистоянні Китаю і Сполучених Штатів — це пряме зіткнення. І вже не важливо, чи це буде Тайвань, чи Тибет, чи права уйгурів — це не має значення. Це буде зіткнення зі стягуванням найбільших армій і найбільш ресурсних держав у світі. Вони потягнуть за собою й інші армії і буде світова війна. Щоб цього не допустити, якраз китайський лідер перед тим, як їхати до Сан-Франциско, сказав, що Китай усвідомлює відповідальність перед людством, але це в межах його ролі великого миротворця, яку він для себе вибрав, і лідера, який закликає до гармонійності світу, кажучи про те, що світ — це велике село, що всі під одним сонцем, як філософія Китаю. І розуміючи відповідальність перед майбутніми поколіннями, Китай іде назустріч Сполученим Штатам. Закладає такі попередні умови для перемовин, що він уже починає вигравати перемовини, ще не вступивши в них”, — розповів Осипенко.

Він наголосив, що дві держави усвідомлюють, що вони підійшли до небезпечної межі і треба домовлятися, а вони дуже залежні одна від одної. Якщо Китай — це виробнича база, то США — ринок збуту для китайських товарів, як і ринок збуту Європа. Але Європа і США — це один євроатлантичний простір, якщо закриються ці ринки, то виробнича база нікому не потрібна, Китай не зможе реалізувати свою стратегію стати економікою №1 і політично важливим гравцем №1 через свою економіку.

“Тому треба миритися, треба мирне співіснування, шукати принципи взаємодії між державами, щоб оздоровити ситуацію. І в Китаї, і в США всередині ситуації дуже складні. Домовлятимуться”, — резюмував Руслан Осипенко.

Читайте також: США можуть за потреби знайти важелі тиску на Китай, — Осипенко

Нагадаємо, як заявив політолог Володимир Фесенко, з приводу зустрічі Сі і Байдена дуже багато очікувань і вони завищені. Ці перемовини не принесуть якогось величезного прориву і не вплинуть, зокрема на війну Росії проти України. Не та ситуація.

Прямий ефір