Виставка Rebuild Ukraine відкрилася в Польщі — подробиці (ВІДЕО)

Наталя Малишко. Скріншот: uatv.ua

У Варшаві (Польща) сьогодні, 14 листопада, стартувала виставка Rpowered by Energy. Головні питання, які розглядатимуться, — енергетична безпека, а також створення енергетичного пабу для Європи в Україні. Про атмосферу події, а також про те, з якою пропозицією на виставку приїхали представники військової адміністрації легендарного Бахмута, розповіла кореспондентка FREEДОМ Наталя Малишко з місця подій.

Тема енергетики на конференції цього року одна з ключових. Обговорити її до Польщі прибуло безліч представників енергосектору — це і глави основних енергетичних компаній України, і представники профільних міністерств країн Європи. Порядок денний досить великий. Під час панельних дискусій планують обговорити такі теми, як відновлення об’єктів енергетичної інфраструктури, питання енергобезпеки, децентралізації енергогенерації. А також серед основних тем — обговорення плану зі створення в Україні енергетичного хабу для Європи.

“Ми можемо посилити енергетичну систему Європи, і це дуже важливо для розуміння того, чому ми говоримо про створення енергетичного хаба. Візьмімо газ. Україна має найбільше сховище в Європі. Половину потужностей ми могли б надати нашим партнерам, щоб вони зберігали газ. Це гарна історія для бізнесу — зберігати газ в Україні та перепродавати його взимку. Але це не тільки бізнес-історія — це історія безпеки поставок до Європи в зимовий період. Коли ми говоримо про електроенергію, якщо ви подивитеся на прогноз споживання, ми всі бачимо певний дефіцит, і Україна могла б легко це покрити. Україна може виробляти набагато більше електроенергії, ніж ми споживаємо. А це означає, що відкриваються можливості для експорту”, — зазначив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Варто зазначити, що конференція Rebuild Ukraine — це не тільки майданчик для дискусій серед експертів і політиків, головним чином це певна платформа для діалогу з інвесторами. Одні з таких — міжнародна фінансова організація NEFCO, яка видає гранти та фінансує так звані “зелені проєкти” — це і про енергоефективність, і про екологічно безпечне виробництво, тобто вся та діяльність, що призводить до позитивних результатів для довкілля і клімату. В Україні організація працює давно. У Чернівцях, де з початку війни перебуває дуже багато переселенців, за допомогою NEFCO вдалося модернізувати за допомогою енергоефективних технологій 16 шкіл, 15 садочків і дві лікарні. У компанії заявляють, що готові інвестувати в “зелені проєкти” по всій країні.

“Продовжуємо обговорювати проєкти, які реалізуються зараз в Україні. Їх на сьогодні понад 40. Це стосується житла для біженців у дев’яти містах заходу України, поліпшення енергоефективності в муніципальних будівлях. Традиційні галузі — це теплопостачання, по воді, каналізації теж є багато хороших проєктів, які роблять міста зеленішими, більш стійкими. Ми хочемо допомогти Україні стати стійкою зеленою державою”, — повідомив віцепрезидент NEFCO Ульф Бойо.

Також один із ключових елементів конференції — так званий марафон територіальних громад, під час якого представники регіонів презентуватимуть своє бачення пріоритетних проєктів реконструкції та розвитку їхнього регіону завдяки залученню інвестицій. У роботі конференції взяв участь представник військової адміністрації легендарного Бахмута — міста, яке стало символом незламності українських військових. Нині через запеклі бої місто практично знищене. Але навіть попри такі масштаби руйнувань, у Бахмуті впевнені — після перемоги України місто повстане з руїн.

“Ми вивчаємо досвід інших регіонів. Ми бачимо, як працював Херсон — там залучили додаткові кошти, додаткові компанії для розмінування і прискорили терміни розмінування. Тому ми пропонуємо долучитися до проєкту розмінування Бахмутської громади. Так само в нас є проєкт з розчищення міста від відходів будівельного сміття. Це можна зробити прямо на території міста і надалі використати цей матеріал для будівництва та відновлення міста”, — повідомив заступник начальника військової адміністрації Бахмута Олександр Марченко.

Міжнародна конференція ReBuild Ukraine працюватиме два дні.

Читайте також: Зброя, гроші, гуманітарна допомога: Захід не втомився допомагати Україні

Нагадаємо, телеканал FREEДОМ є інформаційним партнером ReBuild Ukraine.

Як раніше повідомлялося, при Київській школі економіки відкриється Центр посилення спроможностей з відновлення та модернізації України, який збере найкращих фахівців. Центр працюватиме над проєктами з відновлення та комунікуватиме між українською стороною та міжнародними донорами.

Прямий ефір