До знаменитостей і простих людей у кремлівського режиму підходи різні: примусове покаяння стало новим популярним жанром (ВІДЕО)

Інсталяція в Москві, 12 червня 2023 р. Фото: instagram.com/philippenzo/

Представники незаконної так званої “влади” в тимчасово окупованому Росією Севастополі змусили місцеву жительку Катерину Осипову просити вибачення за соломинки і подушки. В її Instagram знайшли кілька фото з різними предметами в синьо-жовтих кольорах. Силовики вважають це проукраїнською позицією. У записаному відеовибаченні дівчина каже, що любить Росію, а фотографії зробила давно і “на емоціях”. Російські силовики і “z-активісти” регулярно вдаються до такого примусу до вибачень. Примусове покаяння стало новим популярним жанром, повідомляє FREEДОМ.

Вивчати історію рідного краю тепер заборонено. Так, 18-річний студент Микита Голдін з Архангельська покинув Росію, коли дізнався, що проти нього порушать кримінальну справу. Причиною стало те, що Голдін був адміністратором кількох Telegram-каналів, де обговорювали культуру, історію та мову народу Комі, а також політику. Хлопця двічі допитували представники ФСБ Росії. Під час другого допиту змусили вибачатися на камеру особисто перед Путіним.

“Я не хотів, щоб мою сім’ю якось лякали, тому погодився на обшук разом із ними [зі слідчими]… Мене примусили кричати “Слава Росії” на камеру, а на відео вибачатися перед Росією, перед Путіним і те ж саме зробити письмово. Усе, що мене змусили підписувати, я підписав, тому що дуже сильно боявся”, — розповів потерпілий від неправомірних дій російських силовиків Голдін у коментарі “Сибирь. Реалії”.

Спочатку подібні відеовибачення змушували записувати чеченців, які невтішно висловилися про главу Чечні Рамзана Кадирова. Але останніми роками така практика поширилася на всю Росію і тимчасово окуповані території України. За останній місяць тільки в тимчасово окупованому Криму силовики змушували людей каятися за використання української мови в соцмережах або за танці під українську музику. За словами психологів, так Кремль залякує незгодних.

“Мені здається, що це все-таки вказівка згори. Це ситуація в руслі відомого путінського “подобається — не подобається”. Коли людина від власної душі щось так імпульсивно говорить, від своєї особистості, від свого я, після цього дуже важливо для режиму продемонструвати, що вона зламалася. Що безглуздо обурюватися, все одно ти змушений будеш погодитися із загальним трендом. Ба більше, ти ще й вислужуватимешся, спокутуватимеш провину. Знаєте, спокутувати провину ганьбою”, — каже телеведуча, психологиня Лариса Волошина.

До того ж у кремлівського режиму різні підходи до простих людей і до знаменитостей. Другим уже недостатньо просто мовчати — Москва вимагає публічного схвалення війни проти України. 9 листопада ОМОН увірвався на концерт гурту Zero People у Санкт-Петербурзі і грубо затримав слухачів. Раніше провоєнні активісти зірвали виступи гурту через те, що музиканти не висловилися на підтримку російської агресії проти України, а фронтмен гурту назвав Росію токсичною. Тепер, після затримання ОМОНом, артистів змусили просити вибачення на камеру і заявити про те, що вони патріоти Росії.

“Вони необхідні як символ тотальності та впливовості сьогоднішніх ідей, ідеології “русского міра” і Путіна, власне, як світоча цього мракобісся. Це моменти домінування суспільства над індивідуумом. Це момент психологічного зламу для нього. Ця технологія не нова в Росії. За радянських часів, на самій зорі становлення більшовизму в кожному містечку, селі та населеному пункті виходили газети, в яких була сторінка “Я відрікаюся”. Туди необхідно було написати, якщо ти був сином священника, або куркуля, або купця”, — коментує політолог, співзасновник “Національної платформи стійкості та згуртованості” Олег Саакян.

Раніше, музиканти з гурту “Звери” виступили перед російськими солдатами на тимчасово окупованих територіях України. Від початку повномасштабного вторгнення артисти публікували антивоєнні пости в соцмережах, після чого їхні концерти стали скасовувати. Окопні виступи реабілітували репутацію артистів. Тепер репер Моргенштерн також запропонував таку ж угоду російській владі. У РФ його переслідують за пропаганду наркотиків ще від кінця 2021 року.

Читайте також: Російських артистів з антивоєнною позицією змушують каятися — яку нову систему придумали в Кремлі (ВІДЕО)

Прямий ефір