Бухарест вимагатиме максимальної підтримки ЄС для України — заява глави МЗС Румунії

Лумініца Одобеску. Фото: ukrinform

Європейський Союз не може втомитись від України. Великий і надійний пакет підтримки має бути підготовлений та ухвалений у грудні, щоб стати сильним політичним сигналом про те, що “немає місця для втоми” в підтримці для України. Про це сьогодні, 13 листопада, перед зустріччю міністрів закордонних справ ЄС у Брюсселі заявила міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску, передає кореспондент FREEДОМ у Європі.

“На нашу думку, цей пакет має включати політичну угоду про загальний механізм ЄС для України (50 млрд євро на наступні чотири роки, — ред.), спеціальний пакет для України в межах Європейського фонду миру (20 млрд євро на озброєння для України протягом наступних чотирьох років, — ред.), політичну угоду про зобов’язання ЄС для України, зобов’язання у сфері безпеки для України та старт переговорів про членство в ЄС для України та Республіки Молдова на основі рекомендацій Комісії”, — заявила глава МЗС Румунії.

Вона додала, що не менш важливо продовжувати тиск на Росію.

“Саме тому Румунія підтримує ухвалення 12-го пакету санкцій проти Росії”, — сказала Одобеску.

Нагадаємо, Європейський парламент схвалив створення спеціального механізму виділення 50 млрд євро для України на наступні 4 роки. Відповідне рішення було ухвалено 17 жовтня на сесії Європарламенту у Страсбурзі (Франція). Тепер його має схвалити Єврорада.

Також нагадаємо, що у липні верховний представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель виступив з ініціативою збільшити фінансування Європейського фонду миру для того, щоб забезпечити Україну озброєннями на суму 20 млрд євро протягом наступних чотирьох років.

Як заявив сьогодні, 13 листопада, глава МЗС Литви Ґабріелюс Ландсберґіс, ЄС може збільшити фінансування фонду миру без згоди всіх країн-членів.

Прямий ефір