Я вірю, що наші друзі в Мексиці поділяють наші погляди, наші думки та мрії про мир, — Зеленський під час виступу перед студентами та викладачами вишів Мексики

Володимир Зеленський. Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський сьогодні, 9 листопада, виступив перед студентами та викладачами вишів Мексики. Про це повідомляє FREEДОМ з посиланням на пресслужбу глави держави.

Президент нагадав, що пів року тому мав нагоду виступати перед Генеральним конгресом Мексики. Тоді його слова були звернені до людей, які ухвалюють ключові рішення у державі.

“Сьогодні мені важливо звернутися саме до вас. До покоління, яке буде формувати майбутнє для Мексики. А разом із наступними поколіннями інших народів — новий, кращий світ для всіх нас. І розпочати це звернення я хочу з одного із найважливіших, на мій погляд, запитань сьогодні”, — наголосив він.

Зеленський поставив питання перед студентами та викладачами вишів Мексики — у чому різниця між Україною та Росією?

“У чому різниця між Україною та Росією? Коротко й влучно це описують слова одного з національних героїв Мексики Еміліано Сапати. Es mejor morir de pie que vivir de rodillas! Краще померти стоячи, ніж жити на колінах — такий переклад. Краще смерть воїна, ніж життя раба”, — наголосив він.

Українці б’ються за те, щоб бути вільними. Росіяни воюють, аби поневолити інший народ. Війна триває саме на українській землі. І це російська армія вдерлася в Україну, спалює міста й села. Народ України б’ється за свою свободу ціною власного життя. Народ Росії не зупинив і, на жаль, значна його частина одурманена російською пропагандою, підтримує загарбницьку війну російського режиму. Українці боронять свою землю, свої домівки, захищають свої родини, своїх дітей. Росія руйнує чужі оселі, розділяє чужі родини, викрадає чужих дітей, пояснив глава держави.

“Мексиканський народ, для якого сім’я та сімейні зв’язки є сакральними, я впевнений, розуміє наш біль. Біль, який відчувають мільйони українців, чиї родини залишилися зруйнованими та розлученими внаслідок терористичних дій Росії. Розуміє нашу жагу до справедливості, до спротиву злу й беззаконню, до бажання перемогти й відновити мир”, — зазначив він.

Для України це антиколоніальна війна. Для Росії — намагання відновити стару імперію, яка ламала життя народів. Росія просто не хоче прийняти того, що українці будуть жити вільно й мають повне право на свою національну незалежність та ідентичність. Це прості факти про війну, яка триває. Але їх важливо повторювати й усвідомлювати, щоб бачити й знати, хто на світлому боці історії.

“Україна та Мексика — країни з різними національними долями, але нас об’єднує те саме прагнення свободи, миру та справедливості. Ми — два народи, які глибоко цінують свої сім’ї, свою землю й своє право самим вирішувати своє майбутнє. Бути в безпеці, бути рівними, вільними, жити в повазі та йти шляхом розвитку разом з іншими націями на Землі. І це не просто слова. Це те, що ми захищали й захищаємо кожного дня. Це, зокрема, принципи, на яких побудовані ключові пункти нашої формули миру — мирного плану, покликаного забезпечити всеосяжний, справедливий і сталий мир. Як в Україні, так і в усьому світі, який також страждає від наслідків російської агресії проти нас. І це також відповідь на питання, у чому різниця між Україною та Росією”, — пояснив Зеленський.

Він запевнив, що Росія почала цю війну, почала хаос і терор. Україна прагне припинити, побороти і перемогти це. Україна прагне відновити власну безпеку й загальну стабільність на континенті. Росія чинить зло, Україна чинить спротив йому. Росія погрожує й шантажує, Україна обороняється і тримається. Росія — злочинець, Україна — борець. Росія прагне роз’єднати світ, сіє хаос і розбрат у різних куточках світу, провокує загрозу голоду, міграції, екологічну небезпеку. Україна разом із союзниками протидіє цьому, прагне об’єднати світ. І не довкола права сили, а довкола сили права. Безпеки. Порядку. Миру.

Запропонована Зеленським формула — це чіткий дороговказ, як досягнути тривалого миру, відновити міжнародний правопорядок, запобігти агресіям і гарантувати спільну безпеку в майбутньому.

Її ключовим і невід’ємним елементом є звільнення всіх територій і відновлення суверенітету України в межах міжнародно визнаних кордонів. Адже в іншому разі це буде не мир, а перемир’я. За яким рано чи пізно прийде нова війна.

“Ми вдячні Мексиці за участь у нещодавній зустрічі дипломатичних радників із питань реалізації формули на Мальті. І я розраховую на подальшу підтримку Мехіко цієї ініціативи. Мексика — одна з держав-лідерок, що має вагомий авторитет у Латинській Америці та Карибському басейні. Я впевнений, що світова потуга такого рівня сьогодні не може залишатися осторонь злочинів та невиправданої кривавої війни, розв’язаної Росією проти України”, — сказав президент.

Українці чекають на чітку позицію мексиканського уряду щодо терористичних дій російського керівництва.

“Ми хочемо бачити вашу країну серед тих, хто не лише на словах засуджує агресію, а тих, хто сьогодні допомагає нам вистояти, вижити. Ця допомога може бути різною. Ми знаємо, що Мексика — нейтральна держава, яка сповідує принцип невтручання у справи інших країн. Але нейтралітет не означає байдужість. Ми запрошуємо Мексику приєднатися до зусиль із подолання наслідків агресії в гуманітарній, енергетичній, екологічній сферах, до відновлення й відбудови України”, — наголосив глава держави.

Зеленський повідомив, що щодня в Україні знищуються засоби до існування населення та об’єкти цивільної інфраструктури. Масові руйнування впливають на роботу галузей освіти, охорони здоров’я, водо- й електропостачання. Сотні тисяч людей змушені покинути свої домівки, понад 5 млн громадян України є внутрішньо переміщеними особами, ще понад 6 млн досі перебувають за кордоном — вони змушені шукати безпеки та захисту на території інших держав.

“Ми цінуємо будь-яку допомогу в цей важкий для українського народу час. І особливо — солідарність. Бо вона допомагає нам триматися й боротися за нашу незалежність. За останні два роки я звертався й мав розмови з лідерами й народами десятків різних країн, зі студентами й молоддю на різних континентах. Які мають різні погляди, розмовляють різними мовами, сповідують різні релігії, але всі вони мають дуже схоже бачення майбутнього”, — сказав він.

“І я вірю, що наші друзі в Мексиці поділяють наші погляди, наші думки та мрії про мир. Ми хочемо відчути вашу солідарність. Отже, я сподіваюся почути сильний голос Мексики — як громадськості, так і офіційних представників вашої держави — на підтримку України. І коли наші голоси лунатимуть в унісон, ми переможемо, а мир, справедливість і верховенство закону будуть відновлені заради добробуту й процвітання всіх народів”, — резюмував президент.

Читайте також: Євросоюз усе ближче: рішення про старт переговорів щодо вступу України до ЄС обговорюємо з експертами

Прямий ефір