Вірменія на емоційному рівні прагне максимально відмежуватися від російського впливу, — Куроптєв

Прапор Вірменії. Фото: gettyimages.com

Вірменія прагне максимально відмежуватися від впливу Москви. Таку думку сьогодні, 8 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ висловив громадський діяч, директор фонду “Вільна Росія” на Південному Кавказі Єгор Куроптєв.

Він зазначив, що РФ довгий час впливала на Вірменію і для цього і зараз є досить багато інструментів.

“Хочу нагадати, що Вірменія — член ОДКБ, Вірменія в ЄАЕС. У Вірменії величезна кількість російських державних та недержавних компаній, бізнесів. Вірменію з Росією так чи інакше пов’язує велика кількість бізнесменів, зокрема, якщо не говорити про вірменську громаду в Росії. Отже, зв’язків дуже багато. І за ці десятиліття такого, як це офіційно називали, стратегічного партнерства, яке виливалося в те, що на Вірменію весь час чинили тиск, пропаганду, маніпуляцію громадською думкою тощо з боку Кремля. Тому говорити про вихід з-під впливу — це такий дуже довгий процес”, — сказав Куроптєв.

На його думку, це питання політичної волі та її стабільності. Громадський діяч наголосив, що зараз у вірменської влади та у народу є не просто невдоволення, а відчуття зради з боку Росії.

“З одного боку, ми можемо говорити, що на емоційному рівні і вірменський народ, і вірменська влада зараз уже хотіли б з-під впливу Кремля піти якомога швидше. Але далі ми повертаємося до практики. Це економіка, це економічна залежність. Це, на жаль, той факт, що Вірменія десятиліттями, ну, якщо не покладалася, то хоча б формально розраховувала на захист й допомогу від Кремля. І ці захист й допомогу найчастіше не отримувала, але, з усім тим, продовжувала на них розраховувати. Тому не думаю, що це буде швидко”, — сказав Куроптєв.

Він наголосив, що ОДКБ — це переважно інструмент впливу та пропаганди Москви, а не реальний союз, здатний надати реальну допомогу країнам-членам.

“Жодних надій особливо не було. Формальні тільки, що, можливо, Вірменії це якось допоможе в конфлікті з Азербайджаном. Але, як ми бачили, це не те, що нічим не допомогло, а, можливо, тільки погіршувало ці роки, тому що завдання Кремля було тільки одне — заморожувати конфлікт, тримати його на повільному вогні, щоб жодна країна не могла рухатися вперед”, — сказав Куроптєв.

Він зазначив, що зараз Кремль веде масовану кампанію проти Вірменії, але вона спрямована все-таки на росіян, щоб пояснити їм, чому ще одна країна “не любить” РФ.

“Фізично я поки що на цей момент не бачу сигналів до того, щоб були ресурси здійснювати у Вірменії державний переворот або щось у цьому дусі. У Пашиняна немає конкурентів. Єдина конкуренція у Пашиняна у Вірменії — це прокремлівські відверто соратники, давайте так скажемо. Їх ніхто підтримувати не хоче. Тому Пашиняну альтернативи немає. Він має велику народну підтримку. Якщо він захоче, якщо це буде потрібно і важливо, то величезна кількість вірмен негайно прийде підтримати на всі площі головних міст, тим паче, якщо стоятиме вибір між захистом суверенітету перед Кремлем у цій ситуації, і хто там буде політично”, — сказав Куроптєв.

Читайте також: Вірменія підтвердила свою приналежність до цивілізованої частини світу, — адвокат про ратифікацію Римського статуту

Нагадаємо, що громадські та політичні сили Вірменії закликають владу негайно розпочати процес виходу із пов’язаних із Росією організацій — ОДКБ, Євразійського економічного союзу та СНД, розірвати всі військові та економічні договори з РФ, заборонити мовлення російських телеканалів та подати заявку на членство у Євросоюзі. Частина жителів країни вважає, що так звані російські миротворці в Карабаху були пасивні, а Москва в конфлікті мала свої цілі.

Прямий ефір