Погром у Дагестані та інші злоякісні симптоми режиму РФ: коментарі Іллі Пономарьова та глядачів FREEДОМ

Жителі Дагестану в аеропорту Махачкали на акції протесту 29 жовтня 2023 року. Фото: ap.org

29 жовтня в Махачкалі, столиці Дагестану (РФ), сотні людей взяли штурмом місцевий аеропорт, протестуючи проти прильоту літака з Тель-Авіва і вимагаючи не пускати в регіон євреїв. Акція перетворилася на антисемітський погром.

Аналітики американського Інституту вивчення війни вважають, що антисемітські виступи на Північному Кавказі вказують на втрату контролю Москви над регіонами, а провину за те, що трапилося, Кремль намагається перекласти на зовнішні сили. А що думають з цього приводу глядачі телеканалу FREEДОМ?

Кремль сторопів, а потім звалив провину на “західних ворогів”

Аналітики вважають, що погроми в Дагестані, як і заколот нині покійного Євгена Пригожина, продемонстрували, з одного боку, небажання регіональної влади та правоохоронних органів діяти без команди з Москви і брати на себе відповідальність за вирішення криз. А з іншого — нездатність центральної влади оперативно реагувати на екстрені ситуації.

Російський президент Володимир Путін звинуватив у події Україну і США. А муфтій Татарстану Каміль Самігуллін закликав владу проявити поблажливість до учасників погромів, тому що, це “провокація західних спецслужб, які грають на почуттях віруючих”.

Імами дагестанських мечетей і представники сільських громад також закликали владу не карати учасників масових заворушень.

Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова заявила, що погроми нібито були наслідком “спланованої і здійсненої ззовні провокації”, ключову роль у якій зіграв “київський режим”.

Глава Чечні Рамзан Кадиров наказав чеченським силовикам затримувати або вбивати учасників масових заворушень.

Читайте також: Штурм аеропорту в Дагестані та єврейські погроми на Північному Кавказі: антисемітизм у РФ обговорюємо з експертами

Вертикаль влади, яку вибудовує Путін, ґрунтовно хитається, впевнені експерти. Режим втрачає контроль над Північним Кавказом. Кадиров дає зрозуміти Кремлю — тільки його особиста лояльність здатна утримати регіон від масових заворушень. Тим більше зараз — після того, як Москва відкрито підтримала ХАМАС.

Інцидент у Дагестані стався не випадково, вважає міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Україна неодноразово наголошувала, що світ має “з максимальною ретельністю” стежити за зростанням глибокого антисемітизму в російському суспільстві.

“Ми повинні бути дуже жорсткими щодо будь-яких проявів антисемітизму і шовінізму, які дуже поширені в Росії. І по-друге, уважно стежте за тим, що відбувається в Дагестані, тому що це регіон, який може “спалахнути” в будь-який момент”, — сказав Кулеба в інтерв’ю індійському англомовному телеканалу Times Now.

Глава Дагестану Сергій Меліков назвав учасників заворушень “звіроподібними боягузами” і заявив, що “поблажливості не буде”.

“За це хтось має відповісти. І ті, хто порушив діяльність аеропорту на добу. <…> Давайте нехай дадуть відповідь ті, хто під шумок громили вітрини, витягли сувеніри, продукцію, або ті, хто розібрав бруківку, <…> напевно, для того, щоб кидати це каміння в співробітників”, — сказав Меліков.

За підсумками погрому Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу про масові заворушення, встановлено 20 учасників заворушень. Однак поки більшості з них призначено адміністративні арешти за статтями про дрібне хуліганство і про участь у “несанкціонованому” мітингу.

Думка глядачів телеканалу FREEДОМ

Телеканал FREEДОМ провів опитування серед своїх глядачів про те, що вони думають про антисемітські погроми на Північному Кавказі? Як вони позначилися на настроях у регіоні? Чи існує сьогодні загроза для євреїв?

Публікуємо найцікавіші коментарі:

  • Це наймерзенніше, з того що можна зробити, стосовно народу, який живе в їхній же країні!!!;
  • Ганьба для народу;
  • “Історія рухається по спіралі” Ф.Ніцше. Пам’ятаємо погроми в Німеччині в 1939 р., тепер Махачкала 2023 р. В основі цього виступу — релігійна ідея. Вони вважають, що їхній Аллах кращий за всіх Богів. А ще низький рівень моральності та моралі;
  • Як мешканець Північного Кавказу, можу сказати, що у нас більше мислездатних і адекватних жителів, ніж керованих істот. Те, що роблять похідні імперської пропаганди, було завжди ганьбою для горян. Ласкаво просимо, ми раді гостям будь-якої національності та віросповідання, хто несе Добро і Світло;
  • Якщо на Кавказі був погром на національному ґрунті, то, звісно, він НЕДОПУСТИМИЙ. Хоча в путінській РФ все давно йде до того, що якісь погроми і велика кров будуть НЕМИНУЧИМИ…;
  • Різанина, яку влаштував ХАМАС — теж неприпустима — і її в жодному разі не можна виправдовувати! Але дайте відповідь, що це за “операція” така зараз у Газі, коли (судячи з БАГАТОЇ кількості відео) зносять безжалісно житлову забудову, де живуть тисячі невинних дітей, жінок і людей похилого віку???? Це зачистка ХАМАС або просто зачистка ВСІХ?! Але в такому разі (коли бомбардують БУДИНКИ людей!!!) У ЧОМУ відмінність від злочинних бомбардувань з боку РФ на Україні?
  • Це один із проявів фашизму. Напевно організуюча і спрямовуюча роль владних структур у цій події була присутня;
  • Це наслідок антисемітської риторики Путіна.

ІЛЛЯ ПОНОМАРЬОВ: Система державного управління в Росії розвалена

Свою думку про “путінські чистки” в ефірі телеканалу FREEДОМ також висловив автор каналу “Утро Февраля”, депутат Держдуми РФ (2007-2016 рр.) Ілля Пономарьов.

— Про що, на ваш погляд, сигналізують події на Північному Кавказі?

— Я абсолютно не здивований, що сучасна РФ докотилася до погромів. Причина вкрай проста: у РФ — чекістський режим. У силових структурах рівень антисемітизму дуже високий, тому люди цьому не протидіють, і навпаки, всіляко співчувають. Плюс до цього очевидний сигнал отримали всі маргінальні й “темні” верстви населення. Вони дивляться російське телебачення, чують усе, що говорять про Ізраїль і ХАМАС. Потім вони бачать візит лідерів ХАМАСу в Москву і роблять висновок: вони — наші. І ми бачимо результат на вулицях.

Імперія розвалюється, вона агонізує, переживає свої останні години. Починає військові авантюри, вона не в змозі контролювати свої околиці, вона не в змозі захистити саму себе.

Рим упав під ударами варварів. Радянський Союз розпався рівно через такі міжнаціональні конфлікти на своїх околицях. Це були перші дзвіночки, що, відповідно, зараз і відбувається. І перспективи “Лебединого озера” стають дедалі більш і більш наочними.

Раніше запитували, а можливо це чи ні (розвал Росії — ред.). Зараз усі розуміють, що це можливо, і в цей бік уся ситуація йде. Тепер усім цікаво, а хто наступний, які будуть ризики, як цих ризиків уникнути, як забезпечити, щоб уся ця територія, яка зараз називається Російською Федерацією, не занурилася в кривавий кошмар. Адже події в Дагестані говорять про те, що це цілком можливо.

Читайте також: Провалений тест російської влади на адекватність: антисемітські бунти в Дагестані обговорюємо з експертами

— Як так виходить, що один із найголовніших важелів впливу на внутрішню аудиторію — прокремлівські ЗМІ — дали слабину? На самому початку погрому вони фактично не знали, що говорити і як реагувати на події в Махачкалі.

— Це дуже просто пояснити. Усі інформаційні пропагандистські дії здійснюються людьми за гроші, а не тому, що вони вірять у те, про що говорять. Вони просять у Кремля грошей на “боротьбу” з Україною, з “фашизмом”, з Навальним або Пономарьовим, наприклад. І їм дають гроші.

Але ніхто не міг передбачити, що потрібно просити гроші на “боротьбу” з єврейськими погромами в Росії. Відповідно, до цього ніхто не готувався. А коли прийшла необхідність — не заплатили — нікуди й не поїхали: “Ви спочатку заплатіть, а потім ми будемо думати”. Звісно, заплатять у підсумку.

Усім пропагандистам, яким встигли заплатити на війну з Україною, доручили пояснювати події в Дагестані тим, що винна Україна.

— Багато експертів кажуть, що владні структури десь перегнули палицю чи дійсно є якийсь інтерес у цьому? Як ви вважаєте?

— Люди, які вийшли на злітне поле, скоріше, налаштовані антипутінськи, я б навіть сказав, антимосковськи. Це ті люди, яких центр дістав і які розуміють, що вони бідні через імперську політику Москви. А вони хочуть жити самі по собі і вибудовувати такі правила на своїй землі, які б їм були близькі. Чи означає це, що правила у них у голові, це правила, які нам із вами, наприклад, близькі і які ми вважаємо добром? Напевно, це буде перебільшенням.

Багато хто з їхніх понять і поглядів не імпонуватиме ні українському, ні російському серцю. Тим паче, що вони висувають прямі тези про солідарність із ХАМАСом, попри те, що очевидно, що ХАМАС повністю себе дискредитував, виступивши як відкрито терористична організація.

Пікетувальники проігнорували те, що мусульмани ХАМАСу вчинили жахливі злодіяння і це явно свідчить про їхній інтелектуальний і моральний рівень. Але той факт, що ці настрої вийшли на перший план, говорить про те, що система державного управління в Росії розвалена. Ніяку путінську фальшиву скріпну ідеологію люди не купують.

Імперія обов’язково вибухне зсередини. Я вважаю, що будь-який відповідальний політик зараз повинен працювати з національно-визвольними рухами в усіх російських регіонах і республіках, там, де вони існують.

Говорити з ними про цивілізовані шляхи “розлучення”, допомагати їм вибудовувати своє національне законодавство, домовлятися про правила гри і обов’язково домогтися того, щоб кожна з національних республік, кожна з території Росії сказала б повагу до існуючих кордонів, що ніхто не буде починати ніяких територіальних переділів, що не буде етнічних чисток. Дуже багато таких питань. Цим треба займатися зараз, якщо ми хочемо, щоб після перемоги України і припинення існування путінізму не сталося громадянської війни.

— Про що свідчить реакція глави Чечні Рамзана Кадирова, який традиційно підтакував Путіну щодо того, хто нібито стояв за цими погромами. Нагадаю, він пригрозив, що в Чечні в такому разі “будуть чотири постріли в повітря і четвертий — у голову”. Це за будь-яких можливих заворушень у Чечні. Можливо, у Кадирова є страх перед подібними акціями?

— Я вважаю, що після падіння Путіна одним із перших, хто оголосить про незалежність регіону, буде Кадиров. І ще буде конкуренція в Чечні — хто головний за відділення Чечні від Росії?

Найважливіше не те, що вимовив Кадиров, а те, коли він це вимовив. Через два дні після того, як почали відбуватися події в Махачкалі. Насправді Кадиров промовчав. І тільки тоді, коли в Кремлі сказали: “А чого це ти мовчиш, давай висловлюйся, якщо ти лояльний”. Тільки тоді він зі своїм кавказьким темпераментом висловився.

Звичайно, жодні з кавказьких лідерів не в змозі приборкати цю стихію. Вона розпалена путінськими режимом, пропагандою, спецслужбами. І жодній регіональній еліті не під силу це все зупинити. Можуть трохи підрулювати і паразитувати на цьому, на цих хвилях, приєднуватися до них для того, щоб зміцнити свою владу. І навіть Кадиров, будучи сильним лідером, не може це зробити.

— Чи відчувають росіяни якусь ганьбу через події, які прокотилися регіонами?

— На низинних почуттях грати найпростіше. На них грає російське центральне телебачення. На них грає державна пропаганда. І те, що вони не до кінця усвідомлюють наслідки цього, тому що вони самі сидять у московському Садовому кільці і не відчувають, чим живуть регіони, особливо окраїнні, ісламські.

Це тільки свідчить про обмеженість кремлівських еліт і відірваність від свого власного народу. Ігнорувати це не можна. Треба розуміти, що це відбувається. Ми тут, перебуваючи в Києві, розуміємо це краще, ніж це розуміють у Москві. Цей динозавр помре, коли його вже з’їдять, починаючи з хвоста, а він навіть не зрозуміє, що це сталося.

Читайте також: Реакція світу на масову антисемітську акцію в аеропорту Махачкали — огляд (ВІДЕО)

Прямий ефір