Перехід до санкцій проти “Росатома” відбуватиметься, але поступово, — Фесенко

Ілюстративне фото: bloomberg.com

12-й пакет санкцій Євросоюзу проти країни-агресора Росії готується вже кілька місяців. Він зустрів дуже великий опір з боку Угорщини і в непрямій формі були зауваження деяких інших країн. Тому що тут проявляються економічні інтереси окремих країн. Про це сьогодні, 6 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив політолог Володимир Фесенко, коментуючи інформацію, що Литва наполягала, щоб до 12-го пакету ввійшли і санкції проти “Росатома”.

Він нагадав, що ще з минулого року Україна, а також колеги з інших країн, і робоча група Єрмака – Макфола, яка займається розробкою пропозицій щодо санкцій, пропонували запровадити обмеження проти “Росатома”.

“Але проблема в тому, що в низці країн Європейського Союзу діють атомні електростанції, які будувалися за допомогою Росії, того ж таки “Росатома”. Тут виникає дуже суперечлива ситуація, тому що вони отримують паливо з Росії. Мабуть, ця обставина буде головною перешкодою ухвалення рішення про включення “Росатома” до нового санкційного списку. Тому, якщо це станеться, то не зараз, а пізніше”, — сказав Фесенко.

За словами політолога, щодо “Росатому” ситуація із запровадженням санкцій складніша, ніж з алмазами.

“Я думаю, що, як і у випадку з російськими нафтою і газом, так і з “Росатомом”, Євросоюз і Захід загалом мають думати над стратегією. Свого часу принципова помилка європейців ще після 2014 року була в тому, що вони думали, що торгівля з Росією, зокрема активне використання російського газу, і їм вигідна, і водночас зменшить агресивність Росії. Тому помилка Німеччини, зокрема, була в тому, що вони пішли на будівництво Nord Stream 2 (“Північного потоку-2”) і тільки посилили свою газову залежність від Росії. Така сама помилка була і з “Росатомом”. Тому щонайменше треба відмовитися від усіх нових проєктів, пов’язаних із “Росатомом”. Я думаю, що, швидше за все, буде поступова покрокова стратегія. Спочатку відмова від співпраці, мінімізація співпраці з “Росатомом”, нікуди чинні станції не прибереш, але треба буде працювати над тим, щоб вони переходили на інше паливо. Україна через обставини, через війну переходить зараз на паливо з інших країн. Те ж саме треба робити і європейцям. Україна раніше теж отримувала ядерне паливо від Росії, а зараз це просто неможливо”, — розповів Фесенко.

Політолог наголосив, що, у разі продовження конфліктного протистояння з Росією, а це дуже очевидно, Європейський Союз та окремі країни ЄС мають думати про те, щоб спочатку зменшити свою залежність від Росії в цій сфері, а потім повністю припинити ці контакти.

“Тому, я думаю, що перехід до санкцій проти “Росатома” відбуватиметься, але поступово”, — резюмував Володимир Фесенко.

Читайте також: До 12-го пакету увійде елемент — перший крок до санкцій проти російської атомної енергетики, — економічний експерт

Нагадаємо, як заявив експерт енергетичного ринку Геннадій Рябцев, Європа в короткостроковій перспективі об’єктивно не може відмовитися від співпраці з компаніями, що входять до “Росатому”. Але може поставити хрест на розвитку співробітництва, участі цих компаній у різних міжнародних організаціях, а також вводити персональні санкції проти функціонерів концерну.

Прямий ефір