“Вагнер” знищений, як буває з будь-яким воєнізованим підрозділом, що вчинив заколот — розбір ексспівробітника КДБ

ПВК "Вагнер". Фото: liga.net

Путін поставив завдання “розкурочити” приватну військову компанію “Вагнер”, роздробивши її по різних структурах. Частина залишається в Африці під кураторством військової розвідки, частина вливається в Росгвардію, але організації вже немає. Це єдине рішення, яке міг ухвалити Путін після заколоту. Про це у прямому ефірі телеканалу FREEДОМ заявив колишній співробітник КДБ СРСР та Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Жирнов.

“Для Путіна після смерті Пригожина не може бути жодної ПВК “Вагнер”. ПВК “Вагнер” знищена і має бути забута, що вона така існувала, бо ця ПВК вчинила заколот проти Путіна. З Пригожиним розправилися і з ПВК теж мали розправитися. До речі, це абсолютно нормально, бо це відбувається в будь-якій країні, коли якесь з’єднання, частина чи підрозділ вчиняє збройний заколот. Зазвичай воно розформовується. Ті люди, які відповідали за цей заколот, опиняються або у в’язниці, або на шибениці. І якщо журналісти зараз говорять про ПВК “Вагнер” — то це просто сталий вислів”, — пояснив гість ефіру.

За його словами, рішення про розформування ПВК було ухвалено одразу ж після заколоту. Якийсь час найманцям забивали баки, розповідаючи про те, що Путін зустрічався з Пригожиним і вони мають певний вибір. Все це потрібно було, щоб їх роззброїти. Тепер триває інший процес.

“Грубо кажучи, зараз “розкурочується” остаточно і безповоротно спадщина Пригожина — ПВК”, — пояснив Жирнов.

При цьому державні структури, які курували компанію, залишилися, вони продовжуватимуть ту ж діяльність.

“[Заступник міністра оборони РФ] Євкуров проїхався країнами Африки, всім дав зрозуміти, що Пригожина не стало, але від цього не перестала існувати структура, яка раніше називалася “Вагнер”, а тепер називатиметься чи то “Редут”, чи то “Русь”, чи ще що завгодно. Це не має жодного значення. Путін усім дав зрозуміти, що це не були гроші Пригожина, це не була приватна ініціатива Пригожина — за цим стояла Російська держава. Вона нікуди не поділася. За цим стояло Міністерство оборони, Генеральний штаб та його Головне управління. Всі ці структури залишилися на своїх місцях і займатимуться тим самим”, — коментує колишній співробітник КДБ.

Включення ж колишніх найманців до складу Росгвардії Жирнов пояснює бажанням сильніше роздробити структуру “Вагнера”

“Насправді Путін поставив перед усіма завдання “розкурочити” цю структуру, щоб від неї не залишилося ні ріжок, ні ніжок. Розкидати її по різних підрозділах: частково — до Міністерства оборони, частково — до гвардії, частково передати до якихось, можливо, інших добровольчих структур. Тим більше, що тепер чітко кажуть, що жодних ПВК не існує. Існують якісь добровольчі підрозділи. Усі найманці ПВК, навіть коли з ними підписують контракт, це фіктивні контракти, але їм платять гроші з бюджету Міністерства оборони. І в цьому сенсі нічого не змінюється”, — наголосив Сергій Жирнов.

Він додав, що ця робота активізувалась, оскільки Росії необхідно компенсувати втрати на фронті.

Читайте також: Реструктуризація ПВК “Вагнер”: куди переводять колишніх найманців (ВІДЕО)

Прямий ефір