Путін не впорався зі спалахом антисемітизму в Дагестані: причини та наслідки (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Аналітики Інституту вивчення війни вважають, що антисемітські виступи на Північному Кавказі вказують на втрату контролю Москви над регіонами, а провину за те, що трапилося, Кремль намагається перекласти на зовнішні сили. Так, в організації масових заворушень Володимир Путін звинуватив Україну і США. А муфтій Татарстану Каміль Самігуллін закликав владу проявити поблажливість до учасників погромів, тому що, це “провокація західних спецслужб, які грають на почуттях віруючих“, інформує FREEДОМ.

Глава Чечні Рамзан Кадиров наказав чеченським силовикам затримувати або вбивати учасників масових заворушень: “робіть три попереджувальні постріли в повітря, а після цього, якщо людина не виконує вимогу закону, то четвертий постріл зробіть у лоб“. 

Таким чином Кадиров відреагував на антисемітські погроми в Дагестані. Глава Чечні, як і російський диктатор, упевнений, що в заворушеннях на Північному Кавказі винні Україна і Захід. 

“Реакція Кадирова на заворушення в Дагестані свідчить про те, що він, перш за все, стурбований збереженням сприйняття своєї непохитної підтримки Путіна, а по-друге, демонстрацією сили свого авторитарного правління в Чечні, погрожуючи насильницькою відповіддю на потенційні майбутні заворушення”, — зі звіту Інституту вивчення війни.

Заява Кадирова – ще й демонстрація зневажливого ставлення не тільки до законів Росії, а й до спроможності Путіна. 

Так, режим виявився нездатним впоратися з антисемітськими погромами в Дагестані, продемонстрував безпорадність під час заколоту Пригожина. 

Не зумів запобігти проникненню й активній діяльності на російській території підрозділів “Російського добровольчого корпусу” і легіону “Свобода Росії”.

Вертикаль влади, яку вибудовує Путін, добряче хитається, впевнені експерти. Режим втрачає контроль над Північним Кавказом. Кадиров дає зрозуміти Кремлю — тільки його особиста лояльність здатна утримати регіон від масових заворушень. Тим більше зараз — після того, як Москва відкрито підтримала ХАМАС. 

“Вони показали, на чиєму боці стоять. І цими діями дали карт-бланш погромникам, які діяли в Дагестані. І те, що відбувається зараз, повністю показує, що Кремль не може втримати ситуацію під контролем. Людей, які брали участь у погромах у Дагестані, звинувачують за Адміністративним кодексом за дрібне хуліганство. Нічого собі “дрібне хуліганство” — люди вломилися в аеропорт, побили поліцейських, розбили вікна. І їх за це судять за “дрібне хуліганство”, — наголошує журналіст Telegram-каналу “Можем объяснить” Ілля Давлятчин.

Кремль підтримав главу Дагестану Сергія Мелікова, який заявив, що “полювання на відьом” після заворушень у Махачкалі не буде. 

“Тому що Дагестан і Північний Кавказ — це вам не Москва, це такі регіони, де діють свої порядки. Тому коли Слідчий комітет порушує справу, але не притягує обвинувачених у кримінальній справі кілька днів — це демонструє, що російська влада взагалі втратила контроль над Північним Кавказом і може втратити контроль над усією Росією”, — упевнений Давлятчин.

Аналітики вважають, що погроми в Дагестані, як і заколот Пригожина, продемонстрували, з одного боку, небажання регіональної влади та правоохоронних органів діяти без команди з Москви й брати на себе відповідальність за вирішення кризових моментів. А з іншого — нездатність центральної влади оперативно реагувати на екстрені ситуації.

Читайте також: Реакція світу на масову антисемітську акцію в аеропорту Махачкали — огляд (ВІДЕО)

Раніше російський соціолог і публіцист Ігор Ейдман, коментуючи антисемітську акцію в аеропорті Махачкали, зауважив, що як силовики, так і погромники стали жертвами російської пропаганди, що і призвело до спотвореного сприйняття ситуації в Ізраїлі та сектор Гази.

Прямий ефір