Дані про доходи наближених до Путіна чиновників — засекречені: що приховують від народу (ВІДЕО)

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев у базі Федеральної податкової служби вказаний під псевдонімом — Євген Федорович Луков. Журналісти “Новой газеты Европа” і “Можем объяснить” з’ясували, що під вигаданими іменами в реєстрі податкової ховаються високопоставлені російські чиновники та члени їхніх сімей, інформує FREEДОМ.

Патрушев належить до ближнього кола президента Володимира Путіна, а вигоду від такої “дружби” отримали всі члени сім’ї Патрушевих, — вони обіймають посади в уряді, “Роснефти” і “Газпромі”. 

Луков Євген Федорович — альтер-его секретаря Ради безпеки Росії Миколи Патрушева за даними бази Федеральної податкової служби. 

Ексдиректор ФСБ Патрушев-Луков 2004 року безоплатно отримав квартиру у 257 квадратних метрів у центрі Москви. Подарунок обійшовся російським платникам податків у 128,5 млн рублів. Зараз в апартаментах живе молодший син Патрушева — Андрій. 

А старший син голови Радбезу Дмитро Патрушев – міністр і один із найбагатших членів російського уряду. Згідно з офіційними деклараціями, у 2018 він заробив 184 млн рублів.

“За даними ФНС за 2018 рік, “Луков” отримує зарплату в Управлінні справами президента РФ. Того року вона становила загалом 5,8 млн рублів (загалом у 2018 році Патрушев заробив 33,7 млн). Інших цифр щодо “Лукова” немає навіть у витоках податківців. Можливо, Патрушеву створили ще одне альтер-его. І це буде зовсім не дивно, адже заради близького до Путіна чиновника в держреєстрах кояться справжні дива”, — з публікації видання “Новая газета Европа”.

Про те, що у Федеральній податковій службі є база засекречених високопосадовців росіян та їхніх родичів, стало відомо 2019 року. Тоді хакери зламали сайт IT-підрядника, який розробив програму “Податок-3”, за допомогою якої можна прибрати з інформаційної системи податкової служби відомості про людей, які перебувають під державною охороною або захистом. 

Причин, щоб приховувати доходи, вистачає. Західні санкції змушують російських олігархів і чиновників шукати все нові способи відмивання коштів. 

Близькі до Кремля російські підприємці за безцінь отримали активи західних компаній на астрономічну суму 3,5 трлн рублів. А тим часом тисячі російських військових роками не можуть отримати житло, яке обіцяла їм держава.

“Майже 40 тис. російських військових стоять у черзі на отримання виплат для купівлі власного житла. У цьому списку — і чинні, і колишні військові, які вже звільнилися зі служби. Багатотисячний список існує дуже давно: Міноборони Російської Федерації заявляло про подібну проблему ще 2009 року, а 2013 року Путін говорив про “закриття питання” з житлом для військовослужбовців”, — з публікації в Telegram-каналі “Верстка”.

“У російської еліти немає берегів. Немає поняття цінності свого народу. Це люди, які живуть окремою кастою. І вони живуть у відриві від народу. Скільки вони покладуть людей, які не входять в еліту, взагалі не важливо. Звідси і їхнє ставлення до цього всього”, — наголосив експерт із комунікацій Міжнародного центру протидії російській пропаганді Дмитро Громаков.

І з кожним днем війни Росії проти України ситуація тільки погіршується. Російські військові скаржаться на затримки і заборгованості з виплат. Їм погрожують, а іноді їх навіть заарештовують за спроби звільнитися. 

“Розслідувальний проєкт “Система” поговорив із військовими та їхніми родичами і переконався, що бардак і бюрократія в російській армії можуть торкнутися будь-кого: контрактника, мобілізованого, найманця або колишнього ув’язненого. Хіба що генерали можуть розраховувати на гарантовані виплати”, — з публікації видання “Настоящее время”.

Влада Росії регулярно звітує про нові виплати для учасників так званої спецоперації і звинувачує в наклепі військовослужбовців, які скаржаться на відсутність належних грошей. Часто за виплати сім’ям військових доводиться боротися в судах.

Читайте також: Як Путін і його оточення ховають яхти від санкцій — подробиці (ВІДЕО)

Прямий ефір