Збили балістичну ракету: про роботу і розробки системи ПРО Ізраїлю розповів Гендельман

Ілюстративний скріншот: uatv.ua

Протиракетна система оборони Ізраїлю складається з кількох рівнів. Кожен рівень призначений для ракет свого радіуса дії. “Хец” (Arrow) — від максимальних. Найбільше зараз працює “Залізний купол”, тому що більшість ракет малої дальності як із Гази, так і з Лівану, тому на нього основне навантаження. Кожному комплексу своя мета. Як кажуть в артилерії, ціну визначає калібр. Про це сьогодні, 3 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ повідомив ізраїльський військовий експерт Давид Гендельман.

Так він прокоментував інформацію, що Армія оборони Ізраїлю вперше застосувала систему Arrow 3, яка є найвищим елементом ешелонованої протиракетної оборони (ПРО). Зокрема, вдалося перехопити запущену з Ємену балістичну ракету без шкоди для ізраїльської території. Про успішне перехоплення балістичної цілі повідомив ЦАХАЛ. Заяву було зроблено після того, як місцеві жителі повідомили про гучний вибух, а в мережі з’явилися фото білого сліду в небі від ракети-перехоплювача. Відповідальність за інцидент взяли єменські хусити. Як заявили розробники, система Arrow 3 довела наявність найпередовішої технології захисту від балістичних ракет, і Ізраїль показав, що володіє дійсно надійною ПРО.

“Якщо говорити про те, що було конкретно перехоплено в плані ракет з Ємену, якраз офіційно не було заявлено, що це саме система “Хец 3”, офіційно було сказано просто “Хец”. Неофіційно можна сказати, що насправді це була ракета “Хец 2”. У принципі, особливої різниці немає. Цю систему, як “Хец” загалом, як і “Хец 2”, і “Хец 3”, в англійському варіанті Arrow, було розроблено саме для захисту вищого рівня, тобто від балістичних ракет середньої та великої дальності. “Хец 2” перше бойове застосування було у 2017 році проти ракети з сирійського комплексу ППО С-200. Але проти реальної балістичної ракети “земля-земля” зараз це перший раз”, — сказав Гендельман.

Експерт роз’яснив, що собою являє протиракетна система оборони Ізраїлю:

“Наймінімальніший рівень, який зараз ще перебуває в розробці, це лазерна система “Світловий щит”. Оперативна готовність очікується приблизно до 2025 року. Зараз вона ще поки що оперативно не розгорнута. Наступний рівень, який призначений в основному проти ракет РСЗВ з дальністю від 3 до 70 км, — це всім відомий “Залізний купол”. Наступний рівень для ракет більшої дальності — до 300 км — це комплекси “Праща Давида” і Patriot (“Петріот”). Усе, що вище за це, включно з ракетами на кілька тисяч км — це ми говоримо про ракети “Хец 2” і “Хец 3″”.

Також, за його інформацією, зараз уже є розробки “Хец 4” і “Хец 5” від міжконтинентальних балістичних ракет, зокрема з боєголовками, що розділяються.

“Тобто ми вже бачимо, що дійсно те, що було розпочато ще в 90-ті роки, зараз ми вже бачимо це в дії. Це було перше перехоплення реальної балістичної ракети середньої дальності приблизно з дальністю до 2000 км. Уже реальне бойове перехоплення. Далі, якщо продовжаться такі дії, як з боку Ємену, так і, можливо, з боку Іраку або, наприклад, із самого Ірану, то ми побачимо це ще більше”, — резюмував Давид Гендельман.

Читайте також: “Залізний купол”, “Праща Давида”, Patriot і не тільки ППО і ПРО: як Ізраїль може протистояти 150 тисячам ракет “Хезболли”

Нагадаємо, раніше Гендельман повідомив, що підрозділи Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) діють за планом наземної операції. ХАМАС побудував свої тунелі під житловими будинками для того, щоб ускладнити удари Ізраїлю по цих об’єктах.

Прямий ефір