У РФ немає економічної або політичної репутації — Захід йде з ринку агресора (ВІДЕО)

Ілюстративне фото: gc.ua

“Росія вкрала наш бізнес” — з такою заявою виступив новий генеральний директор данської пивоварної компанії. Влітку корпорація намагалася легально покинути російський ринок, але за указом глави Кремля Путіна всі її активи були нібито тимчасово націоналізовані. Тепер компанія розриває всі відносини з російською філією, інформує FREEДОМ.

Усе забрати і поділити — такий принцип сповідує Кремль щодо західного бізнесу, який раніше працював на території РФ. Ділять майно наближені російського президента.

Так, націоналізовані заводи найбільшої данської пивоварної компанії через посередників відійшли до друга Путіна — мільярдера Юрія Ковальчука. Крім фізичної власності, Росія вкрала і ліцензії на виробництво сортів пива — суд просто заборонив зупиняти ліцензії.

“У Кремля давно немає жодної економічної чи політичної репутації. Усі чудово розуміють, що це держава, яка відбирає майно не тільки у своїх громадян, але й спокійно в іноземних громадян”, — зазначила керівниця санкційного напряму KSE Institute Юлія Павицька.

Піратська практика звичайним російським громадянам прибутку не приносить. Навпаки — у 2024-му домашній інтернет для росіян подорожчає на 15% через санкції та дефіцит обладнання.

Ще більше зросте ціна на мобільний інтернет. Міністерство цифрового розвитку Росії розробляє нову методику розрахунку плати за використання частот, виключаючи знижку на 4G. А витрати ляжуть на абонентів.

До того ж, до 2025 року, за указом Путіна, всі об’єкти критичної інфраструктури в Росії, включно з приватними компаніями, мають перейти на вітчизняне програмне забезпечення. За словами експертів, це різко знизить стандарти якості роботи сервісів.

“Показовими є опитування, які проводяться в Росії. Наприклад, опитування про те, чи вистачає людям грошей до зарплати умовно. І зараз не вистачає вдвічі більшій кількості людей, ніж два роки тому. І це, я думаю, найпоказовіший елемент того, як працюють санкції. Рівень життя в Росії падає сильно”, — говорить фінансист Сергій Фурса.

У бюджеті РФ утворилася діра в майже 2 трильйони рублів. Центробанк закликає народ готуватися до кількох років “затягування поясів” і повідомляє, що наступного року зростання ВВП може не бути зовсім.

Санкційний тиск тільки посилюватиметься. Очікується, що черговий, 12-й пакет санкцій від ЄС обмежить торгівлю ще на 5 млрд євро, пише агентство Bloomberg. Але головне — значно скоротить можливості обходу попередніх обмежень.

“Ми бачимо чітке розуміння у партнерів, що вони посилюватимуть свої експортні контролі, притягуватимуть до відповідальності компанії, які допомагають Росії обходити санкції окремим курсом. Триває робота з країнами, які все ж таки перебувають в орбіті впливу Росії, щоб вони переставали допомагати РФ, особливо в плані торгівлі та ввезення критичних компонентів, які потім опиняються у зброї, що націлена проти України”, — зазначає Юлія Павицька.

Через санкції Заходу кожна третя російська державна компанія завершила 2022 рік зі збитками. Деякі з них вимагають від уряду десятки мільярдів рублів з бюджету для погашення накопичених боргів. Серед компаній, які звернулися за фінансовою підтримкою, Reuters називає “Пошту Росії”, “Роскосмос”, РЖД і АвтоВАЗ.

Читайте також: Коштів на підвищення зарплат немає, витрати зосереджені лише на війні: що відбувається з економікою РФ (ВІДЕО)

Прямий ефір