Фізична чи внутрішня еміграція: наскільки в Росії люди мистецтва готові піти від теми війни, проаналізував Троїцький

Артемій Троїцький. Фото: afisha.london

Позиція до війни, яку веде Росія проти України, змінила ставлення росіян до артистів, письменників, художників та інших представників мистецтва. Деякі публічні люди, незгодні з політикою, яку проводить Кремль, виїхали з РФ, проте не всі готові піти на такий крок. Інші намагаються піти в глибоку внутрішню еміграцію, щоб на них не звертали уваги. Про це сьогодні, 1 листопада, в ефірі телеканалу FREEДОМ сказав рок-журналіст, музичний критик, педагог, теле- і радіоведучий, письменник, актор Артемій Троїцький.

За його словами, попри те, що багато артистів виступили з критикою політики Кремля і антивоєнними заявами, народну любов до кінця вони не втратили.

“Людям взагалі багатьом подобається влаштовувати істерики, особливо в соціальних мережах, обзивати вчорашніх улюбленців і кумирів зрадниками, зокрема. Природно, це багато в чому пов’язано і з тим, що їм просто заздрісно, що вони мерзнуть у Росії, перебувають під дамокловим мечем мобілізації, а якась Алла Пугачова в цей час їздить закордоном, гастролює, та ще й країну рідну поливає. Але, я думаю, що масштаб цього явища сильно перебільшений. Тобто я не думаю, що 140 мільйонів росіян відразу або на рік розлюбили Аллу Пугачову, ні, звісно, вони продовжують її любити, вони продовжують слухати її пісні, співати їх у караоке тощо”, — зазначив Троїцький.

Він зауважив, що деякі артисти, які на початку війни виступили з антивоєнною позицією, а потім стали перепрошувати за свої слова, щоб реабілітуватися в очах прихильників Кремля.

“Є артисти, які виступили проти війни й змушені тепер просити вибачення зі зрозумілих причин, насамперед причин матеріальної властивості. Є артисти, які взагалі й тоді мовчали, і зараз мовчать, і дуже сподіваються, що до них у двері не постукають і не скажуть: “Ну-бо, давай, визначайся, заслужений артист, ти — зі зрадниками, з п’ятою колоною чи ти з нашим дорогим президентом?” Є артисти, які взагалі перебувають поза цим контекстом”, — повідомив музичний критик.

Троїцький вважає, що для публічних людей, які не хочуть підтримувати війну, є два виходи.

“Перший вихід, зрозуміло, це — еміграція. Але не всі хочуть емігрувати. Є люди, які до свого міста, свого дому просто приклеєні геть. Є люди, які емігрувати готові морально, але не готові фізично, скажімо, у них абсолютно немає грошей, вони не знають іноземних мов, сама думка про те, щоб опинитися в іншій країні, викликає в них жах. Другий гідний варіант — це глибинна внутрішня еміграція, зникнення з публічної сфери. Але це теж досить тривожно. З одного боку, тебе можуть знайти, а з іншого боку, — це нелегко. Знову ж таки, в плані виживання в матеріальному плані, особливо якщо ти звик до того, що в тебе концерти, або що твої картини продаються, або що твоя проза друкується, а тут опаньки — ти опинився в чорному листі. І, відповідно, нічого цього немає, а жити то треба”, — пояснив він.

Читайте також: “Мене ненавидить маса людей”: відверта розмова з Лаймою Вайкуле

Нагадаємо, у Кремлі придумали систему покаянь для російських артистів, які раніше дозволяли собі нелояльні висловлювання на адресу режиму. Розслідувачі видань “Медуза” і “Важные истории” з’ясували, що тим, хто хоче, як і раніше, давати концерти і знімати фільми в Російській Федерації, пропонують висловитися на підтримку так званої “спеціальної військової операції” або виступити перед російськими військовими.

Прямий ефір