“СВО” за рахунок пенсіонерів і бюджетників: зростання військового бюджету РФ обговорюємо з експертами

Ілюстративний колаж: gettyimages.com

У 2024 році Росія витратить майже 40% свого бюджету на війну. Зростання мілітарних витрат забезпечено за рахунок зменшення коштів на мирні цілі.

Економити традиційно будуть на соціальних витратах і навіть на дітях.

Кому відмовили в підвищенні виплат

У 2024 році Росія збільшить військові витрати майже на 70%, до 10,8 трлн рублів (116 млрд доларів). Також частина витрат на так звану “спеціальну військову операцію” закладена і в інших статтях бюджету — компенсації, пільги, лікування, реабілітація та інше.

Це вже починає позначатися на інших, невійськових, категоріях населення. Оголошене урядом підвищення пенсій і зарплат не тільки не покриває реальне зростання інфляції та вартості послуг ЖКГ, а й навіть не всім передбачене.

Так, Держдума відмовила в індексації пенсій з 1 січня 2024 року пенсіонерам, які працюють у бюджетних установах освіти, охорони здоров’я та соціального обслуговування.

Але й іншим пенсіонерам навряд чи стане легше від урядового підвищення соцвиплат. Виплати пенсіонерам у 2024 році зростуть на рівень інфляції — на 7,5%. А вартість послуг ЖКГ при цьому зросте на 9,8%.

Не буде й індексації зарплат держслужбовців. З метою оптимізації бюджету індексація призупиняється на рік — до 1 січня 2025 року. Це стосуватиметься державних службовців, суддів, співробітників поліції та військовослужбовців. Щоправда, до другого читання держбюджету планують залишити індексацію окладів військовослужбовців. Але якщо це станеться, то заощадити доведеться на комусь ще.

“Пощастило” працівникам сфер охорони здоров’я, соцзабезпечення, освіти та культури. З 1 січня 2024 року виплати на них збільшено на 9,8%. При цьому рівно настільки ж зростає комуналка у 2024 році.

З огляду на зростання інфляції і всіх платежів, ні про яку реальну індексацію не йдеться — це просто спроба уникнути падіння доходів у сферах, які і так переживають не найкращі часи. У Росії не вистачає приблизно 11 тисяч вчителів, заявила віце-прем’єр Тетяна Голікова. З такими індексаціями і підвищеннями — це тільки початок.

А якщо держслужбовців, вчителів, медиків, працівників культури не влаштовують їхні зарплати — вони можуть підписати контракт із Міноборони РФ і вирушити воювати на фронт.

Програють вчителі та лікарі не тільки зростанню цін, а й силовикам. Згідно з підписаною постановою уряду, їхні оклади зростуть на 10,5%. До списку, наприклад, потрапили співробітники Росгвардії, МВС, служб виконання покарань і судових приставів, а також прикордонної, митної та протипожежної служби і керівництво Державної служби фельд’єгерського зв’язку.

Також Держдума ухвалила в першому читанні законопроєкт, який знову на рік переносить розв’язання питання щодо компенсацій громадянам вкладів у “Ощадбанку СРСР”.

Від дефіцитності бюджету і зростання витрат на “СВО” постраждають не тільки бюджетники, але навіть діти з інвалідністю. Депутати звернулися до уряду Росії з пропозицією забезпечити всіх таких дітей безкоштовним харчуванням у школах. Але їм пояснили, що терміни “учні з обмеженими можливостями здоров’я” і “діти з інвалідністю” не є тотожними. У Росії школярі з обмеженими можливостями здоров’я мають право на безоплатне дворазове харчування в школах, однак воно не поширюється на дітей з інвалідністю без обмеження можливостей здоров’я. Але поки що пропозицію так і не ухвалено. У держави є категорії важливіші.

При цьому на безкоштовне харчування дітей учасників “СВО” гроші є, а на дітей з інвалідністю — ні.

Раніше за відсутності державних програм такі витрати компенсували з регіональних бюджетів. За рахунок їх же вирівнювали зарплати бюджетників. Але наступного року і цієї опції може не стати через скорочення коштів, що виділяються з федеральної скарбниці. Скорочення передбачається поетапним: наступного року — на 16%, потім — на 13%. Відповідно, скорочуватимуть і витрати.

Таким чином “гармати замість олії” поступово перетворюється на “гармати замість вчителів, лікарів і дітей з інвалідністю”. Тобто продовження “СВО” знову йде за рахунок доходів пересічного населення.

Читайте також: Війна важливіша, ніж соцвиплати: експерти обговорили плачевний стан економіки РФ

Як військова економіка позначається на росіянах — в огляді експертів

Про те, що чекає росіян у зв’язку з новою політикою Кремля, в ефірі телеканалу FREEДОМ міркували:

  • Олег Устенко, радник президента України з економічних питань;
  • Іван Ус, кандидат економічних наук, головний консультант Центру зовнішньополітичних досліджень Національного інституту стратегічних досліджень;
  • Олег Пендзин, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу;
  • Ігор Ліпсиц, російський економіст.

ОЛЕГ УСТЕНКО: На російську економіку чекає падіння

— Путін заганяє економіку Росії в такий пізній радянський період часу, коли намагалися вичавлювати гроші звідусіль, звідки це можна було тільки зробити. У результаті все одно це толком нічого не давало.

І за фактом, якщо у тебе економіка не зростає — а це саме те, що, найімовірніше, буде з російською економікою за базовим сценарієм наступного року. За активніших санкцій вона показуватиме просто падіння. Це означає, що ти маєш перерозподіляти більшу частку свого ВВП через бюджет, що вони намагаються робити.

З іншого боку, звідки можна брати гроші? Потенційно можна урізати всі соціальні програми, які не пов’язані з військовим бюджетом і йдуть на соціальний сектор. Там можна все урізати. Можна, як мінімум, не індексувати їх і ставити, якщо необхідно, на паузу.

А ця необхідність виникне, на мій погляд, десь наприкінці першого кварталу наступного року, в другому кварталі це буде вже досить масовим явищем.

Але і це ще не все. Ми говоримо про Росію, тоталітарну й авторитарну країну з повною відсутністю демократії. Ти не можеш контролювати країну, якщо не будеш активно витрачатися на репресивний апарат. Якщо ви подивитеся на бюджети всіх тих відомств, які відносяться до так званого репресивного апарату, то вони зростають навіть більш значними темпами порівняно з військовим бюджетом.

І знову-таки, потрібен хлист, щоб тримати своїх “холопів” у покорі. Це саме те, на що розраховує правлячий режим у Москві. Тому в тому, що військовий бюджет буде виконано, у мене особливих сумнівів немає.

Те, що бюджет буде колосально високим на репресивний апарат, яким його Росія ніколи до цього не бачила, теж абсолютно ніяких сумнівів немає. Я б навіть не здивувався, якщо він буде потенційно збільшуватися при погіршенні економічної ситуації.

У заручниках опиняються всі ті, хто споживають не військові витрати, тобто, населення Росії. І тут можливі варіанти, тому що я далекий від думки, що дефіцит бюджету вдасться витримати на тому рівні, на якому зараз його намагається зображати у своїх бурхливих фантазіях Міністерство фінансів Росії.

Навіть якщо припустити, що бюджет буде не набагато вищим порівняно з тим, про що вони зараз говорять, все одно його треба фінансувати. А яким чином ти будеш фінансувати дефіцит державного бюджету, коли на внутрішньому ринку тобі не особливо хочуть давати гроші? Зовнішні ринки для тебе закриті.

ІВАН УС: У Росії через витрати на війну урізають зарплати бюджетникам

— Оскільки в Росії на всіх грошей не вистачає, і на армію дають насамперед, як і на пропаганду, то виникає ситуація, коли починають урізати інші напрямки: медицину, освіту.

До чого це призводить? Беремо окремо взяту лікарню — беремо навіть не центр, а найімовірніше, за МКАДом (Московська кільцева автомобільна дорога, — ред.) — імовірність того, що там буде підвищення зарплат, стає дедалі меншою і меншою. Ба більше, найімовірніше, навпаки: можливе навіть урізання якихось надбавок, які до цього були.

Дивіться, беремо нещодавню історію, коли в Росії зник бензин. Чому? Тому що брак грошей у бюджеті призводить до того, що відсутні можливості платити за так званим демпінгом, тобто, коли російським продавцям бензину компенсують різницю на світовому ринку. А коли немає грошей на демпінг, їм кажуть, що немає можливості компенсувати, тобто, продавати за тією ціною, яка встановлена державою, невигідно. Відповідно, зникає бензин. Навіщо продавати собі у збиток?

Ось простий приклад, коли всі акценти на військовій сфері призводять до того, що починають зникати товари, які, здавалося б, у Росії є у великій кількості. І нагадаю, що Росія — це країна, в якій багато нафти.

Друге питання — те, що там багато нафти, не означає, що в РФ буде багато грошей для того, щоб із нафти зробити бензин. Потрібні реагенти, а реагенти поставляли компанії, які через санкції пішли з російського ринку. Відповідно, тут є проблеми.

Є, звичайно, внутрішнє виробництво, але воно за якістю дуже сильно поступається. Тому й ефект виробництва, тобто кількість бензину, який може робитися з нафти, набагато менший.

Це приклад, як зникають товари, які потрібні для нормального життя. Проблема в тому, щоб не просто очікувати підвищення зарплат або приходу грошей, а навпаки, коли є ризики того, що через урізання різних доплат гроші будуть скорочуватися, і це росіяни відчують на своїх гаманцях.

І плюс тиск на внутрішню валюту. Ми бачимо, як рубль уже неодноразово підходив до межі, що для Росії психологічно болісно. Тому вони роблять усе можливе, щоб курс опустився. Але це ж не означає, що він не буде й надалі сягати позначки 100, а можливо, й вище.

Коли курс нестабільний, це означає дестабілізацію економіки. Це означає, що ціни будуть змінюватися щотижня.

ОЛЕГ ПЕНДЗИН: Держбюджет РФ — не гумовий

— Насправді, у бюджеті на майбутній рік 112 млрд доларів або 10,8 трлн російських рублів — це 6% ВВП — закладено на військові витрати. Це безпрецедентна цифра. Вона практично на 70% більша за витрати цього року.

І природно, ми ж повинні з вами розуміти, що бюджет РФ не гумовий. Тому, якщо ви щось різко збільшуєте, то ви в будь-якому разі повинні будете це покривати за рахунок чогось іншого.

Поки що на сьогоднішній момент є розуміння, що покриватися це буде переважно за рахунок різкого скорочення національних програм, насамперед у напрямах охорони здоров’я та освіти. Тобто, припинятиметься фінансування будівництва нових шкіл, лікарень. Усі ті речі, які суттєво позначаються на добробуті російського народу.

Крім усього іншого, є чітке розуміння, що для того, щоб дефіцит різко не вискочив. А навесні наступного року формально будуть вибори в РФ, і до цього моменту скорочувати соціальні програми буде категорично неправильно. Тож потрібно очікувати, що після закінчення так званих “виборів” на Росію чекає секвестр бюджету.

Насамперед це стосуватиметься соціальних статей. При цьому, не зачепивши військові витрати. Найімовірніше, цей сценарій буде проводитися у 2024 році.

Коли ми говоримо про ті божевільні витрати, які вони планують на військові цілі у 2024 році, то, найімовірніше, основну масу соціальних видатків виплатять у першому кварталі, а далі почнеться секвестр. Водночас військові витрати фінансуватимуться без жодних обмежень протягом усього 2024 року.

Цього року дефіцит влада РФ погашає переважно за рахунок Фонду добробуту, оскільки інших шляхів у неї немає. Тобто, з одного боку, є варіант емісії, але це різко посилить інфляційні очікування. Запозичення брати неможливо, тому що на сьогоднішній момент їм це недоступно —Росія з літа 2022 року формально перебуває в дефолті.

Тому єдиний шлях — це кошти Фонду добробуту. Але далеко не все ліквідно. Левова частка Фонду добробуту йде за рахунок акцій “Сбербанка России”. А ті кошти, які там є, за рахунок юаня і євро активно використовуються цього року. Тож там теж далеко не так усе прозоро і не так усе добре.

Тому, якщо російська влада збирається в повному обсязі фінансувати військовий бюджет, то їй у будь-якому разі доведеться скорочувати соціальні витрати.

ІГОР ЛІПСИЦ: Економісти здивовані проєктом російського держбюджету на 2024 рік

— Насправді, ми навіть не знаємо, скільки у Кремля грошей на війну. Поясню, чому. Тому що насправді все треба рахувати дещо ширше. Річ у тім, що є ще видатки на правоохоронну діяльність, а там сидить та ж Росгвардія, яка теж насправді виконує бойові завдання. Тож навіть ця стаття не все дає.

Крім того, величезна кількість грошей захована в секретних статтях. Це, мабуть, теж пов’язано з військовими витратами. Тож насправді, ми не знаємо повної суми. Цей бюджет засекречений.

Російська економіка стає дедалі більш засекреченою. Звідки гроші? Гроші намальовані? Проєкт бюджету, який подано зараз на затвердження, викликає в економістів крайнє здивування і сумнів у тому, наскільки він узагалі обґрунтований. Є таке сильне відчуття, що він взагалі намальований.

Там під час аналізу з’ясувалося, що звідкись у доходах узялося понад 1 трлн рублів. Пояснень, звідки вони взялися, взагалі немає. І це таке відчуття, що бюджет намальований якимись оптимістами з Мінфіну, яким потрібно було виділити величезні гроші на війну.

А для того, щоб на ці гроші якось не надто сильно дивилися, намалювали величезні цифри, які насправді неможливо отримати. Але там все одно якісь урізання вже видно, і це досить смішно.

З одного боку, у проєкті бюджету бадьоро розповідається, що будуть дуже сильно зростати не нафтогазові доходи, тобто доходи від несировинного експорту. А з іншого боку, витрати на національну економіку скорочуються.

У 2024 році на 5%, а у 2025 — на 17%. Коротше кажучи, скорочується розвиток ЖКГ, до того ж дуже сильно, якщо 2024 року — на 25%, то 2025-го — взагалі на 44%.

Що означає скорочення витрат на ЖКГ? Це означає, що не будуть ремонтувати дороги, будуть старіти міста, ну і, відповідно, будуть численні аварії в житлово-комунальному секторі. Тому що житлово-комунальне господарство в Росії зношене дуже сильно — трубопроводи, старе обладнання старі. Міняти це все треба.

Через це відбувається багато техногенних аварій. А витрати, навпаки, скорочують. І при скороченні витрат на цивільну економіку, є очікування в бюджеті, що доходи будуть сильно зростати. Це смішні, намальовані цифри.

Читайте також: Вперше в історії Росії бюджет на армію перевищить витрати за статтею “соціальна політика” — подробиці (ВІДЕО)

Прямий ефір