Ракети середньої дальності: про стратегічну необхідність і можливості українського ВПК розповів експерт

Ілюстративне фото: telegraf.com.ua

Україні необхідно прискорити розробку власних ракет середньої дальності, щоб забезпечити ефективне ураження військових об’єктів Росії, що знаходяться на відстані понад одну тисячу кілометрів. Про це сьогодні, 30 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив експерт з питань розвитку авіаційного ринку Богдан Долінце.

“Якщо говорити про цілі, які знаходяться на відстані понад одну тисячу кілометрів, як правило, їх вражають ракетами середньої дальності. Україна не має ракет середньої дальності й партнери, як мінімум, навіть не говорять про те, що такі ракети найближчим часом можуть бути передані. Тому єдиний варіант — максимально прискорюватися і виробляти власні ракети середньої дальності, які зможуть знищувати будь-які військові об’єкти на території Росії”, — сказав він.

На його думку, український військово-промисловий комплекс (ВПК) має можливість використовувати наявні напрацювання і концепції ракет, наприклад, з дальністю до 2,5 тис. км.

“Україна має велику історію ракетобудування, зокрема виробництва ракет ближньої дії, та ж ракета “Нептун”. А конструкторські розробки України до початку повномасштабної війни були здатні знищувати цілі на відстані і 1,2 тис. км, і 2,5 тис. км”, — зауважив він.

Експерт додав, що, наприклад двигуни, які давно виготовляються Україною, використовують і за кордоном.

“Наприклад, 2022 року було презентовано турецькі крилаті ракети SOM, які здатні вражати цілі на 1 тис. км, вони використовують українські двигуни”, — розповів він. 

До того ж Україна має значний досвід у створенні ракет з великою дальністю, каже Долінце.

“Так, відома, ще радянська ракета “Сатана” вироблялася на потужностях у Дніпрі, а росіяни самі фактично не здатні нормально подовжувати ресурс і життя цих ракет”, — підсумував Богдан Долінце.

Читайте також: Нові ракети дальністю 300 км Україна отримає у січні 2024 року: як це змінить ситуацію на полі бою, розповів Варченко

Прямий ефір