Воєнні злочини “заградзагонів”: про доказову базу і перспективу покарання російських військових розповів Кулик

Форма російського окупанта. Ілюстративне фото: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ

Основним компонентом доказової бази щодо воєнних злочинів, скоєних російськими загороджувальними загонами, стануть відео- та фотоматеріали, що фіксують ці випадки. Про це сьогодні, 28 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів директор Центру досліджень громадянського суспільства, політолог, політтехнолог Віталій Кулик.

“На жаль, таких розслідувань і покарань за подібні практики фактично не було. Єдина ситуація — війни в Югославії, війни в Африці, де трибунали висували такі звинувачення щодо військових злочинців: як сербів, так боснійців і хорватів у розстрілі дезертирів. І хоча звинувачення фігурують у судовому процесі, але не є головними для покарання тих та інших військових злочинців”, — сказав він. 

Згідно з його словами, цей аспект вважається вразливістю трибуналів, що призводить до обговорення питання про необхідність модернізації судових механізмів для воєнних злочинців.

Такій модернізації вже сприяє цифровізація світу, каже Кулик.

“У людей є доступ до високих технологій, можна зняти на телефон, і тут же запостити в хмару. Тобто, фактаж прямих звинувачень накопичується: фотографії та відео, які були записані на телефони російських військовослужбовців і потрапили до нас у руки, є доказовою базою”, — пояснює він. 

Експерт зазначив, що обсяг цифрових доказів буде достатнім для висунення звинувачень російським військовослужбовцям у злочинах проти людяності.

“Доказова база в нас буде набагато кращою, ніж під час трибуналу над воєнними злочинцями по Югославії або по Африці, наприклад, Руанді. Ба більше, є інша доказова база: перехоплення і дрони. Так, дрони фіксують розстріли або вбивства, скоєні росіянами на своїх же позиціях, коли люди намагаються втекти, дезертирувати або здатися до нас у полон, їм стріляють у спину. Це також є частиною майбутніх звинувачень. Тобто доказова база в нашому випадку буде набагато коректнішою, набагато більш підготовленою, ніж попередні прецеденти, які були”, — резюмував Віталій Кулик.

Читайте також: Візит делегації ХАМАСу до Москви, ситуація під Авдіївкою та скандальні заяви Фіцо: підсумки тижня підбиваємо з Михайлом Подоляком

Раніше політичний експерт Олександр Антонюк зауважив, що загороджувальні загони збройних сил РФ — один із найдієвіших засобів стримування, вони залишаються головним інструментом російської армії.

Прямий ефір