На українську пшеницю дуже чекають країни, які її потребують, Київ приділяє велику увагу тому, щоб зерно й далі постачали, — Трофімцева

Ілюстративне фото: znavsi.info

Український чорноморський коридор є оптимальним шляхом експорту продовольчої продукції на світові ринки. Україна робить усе можливе, щоб забезпечувати його роботу, а також, щоб продовжувалися постачання зерна в межах програми Grain From Ukraine (“Зерно з України”) до країн, які цього потребують. Про це сьогодні, 27 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ заявила в. о. міністра аграрної політики та продовольства (2019 р.), пані посол з особливих доручень у МЗС України (2022-2023 рр.) Ольга Трофімцева.

За її словами, якщо говорити про сектор Гази і Палестину, то це один із регіонів, які, зокрема, досить сильно залежать від гуманітарних постачань продовольства в межах Всесвітньої продовольчої програми ООН. І досить велика кількість зернових закуповувалася саме в Україні для цієї продовольчої програми.

“Але тут же не тільки загострення ситуації в цьому регіоні, і не тільки зараз так звана близькосхідна криза між Ізраїлем, спровокована жахливою атакою ХАМАСу на ізраїльське мирне населення. Не забуваймо, що сталося за цей час, зокрема кілька критичних і таких драматичних ситуацій, пов’язаних із довкіллям і погодними умовами. Ми бачили ситуацію в Марокко, ситуації, можливо, не настільки драматичні в інших країнах, а це все дуже впливає на можливість населення цих країн, на можливості держави в цих регіонах самостійно купувати продукцію за світовими цінами, які на ринках зараз є актуальними, і, відповідно, збільшує ступінь залежності цих регіонів і країн від цих гуманітарних постачань. Саме тому Україна, говорячи і про роботу “гуманітарного чорноморського коридору”, приділяє дуже велику увагу тому, щоб і в межах програми Grain From Ukraine зерно продовжувало постачатися”, — сказала Трофімцева.

За інформацією пані експосла, за офіційними даними щонайменше один або два кораблі вийшли з гуманітарним зерном у межах Всесвітньої продовольчої програми.

“І це теж відіграє велике значення, щоб ця продукція, хоча і з такими складнощами і викликами, але тим не менш, продовжувала постачатися до країн, населенню країн, які перебувають у дуже складних гуманітарних умовах, пов’язаних або з воєнними конфліктами, або з погодними катаклізмами — починаючи від землетрусів, потопів і закінчуючи посухою. Тому що запасів немає, найімовірніше, немає фінансових ресурсів для купівлі продовольства на вільному ринку. І, відповідно, на цю пшеницю українську дуже-дуже сильно чекають”, — каже вона.

На думку Трофімцевої, зусилля України теж оцінюються досить високо. Це видно і з боку насамперед міжнародних партнерів, які намагаються всіма силами підтримувати і фінансово, і у військовому плані теж.

Читайте також: Росія — зайва: український коридор працює в Чорному морі (ВІДЕО)

Нагадаємо, раніше Трофімцева заявила, що тимчасовий “гуманітарний коридор” у Чорному морі працює в режимі підвищеної уваги до питань безпеки через непередбачувану поведінку з боку держави-терориста Росії. Цей коридор забезпечив вивезення 1 млн 300 тис. тонн агропродукції з України, що стабілізує ціни на світових ринках. Україна виконує всі взяті на себе міжнародні зобов’язання щодо експорту агропродукції на світові ринки.

Прямий ефір