Нова “вісь зла”: Росія, Іран і Північна Корея об’єднують свої сили (ВІДЕО)

Зустріч Володимира Путіна та Кім Чен Ина. Фото: Известия

Росія зміцнює військову співпрацю з Північною Кореєю. Про це повідомили в Міністерстві оборони Великої Британії. Зокрема, Москва має намір надати військові технології у високотехнологічних галузях, таких як космос, Пхеньяну в обмін на боєприпаси та інше озброєння. У Вашингтоні, тим часом заявляють, що Росія, Китай, Іран — нова “вісь зла”, яка становить загрозу для Сполучених Штатів, повідомляє FREEДОМ.

Уперше термін “вісь зла” використав 43-й президент США Джордж Буш-молодший після терористичних атак у Нью-Йорку 11 вересня 2001 року. У своєму зверненні до Конгресу він позначив ним Північну Корею, Іран та Ірак. Так, Вашингтон описав режими, які, на його думку, спонсорують тероризм або розробляють зброю масового ураження і можуть передати її терористам.

“Ірак продовжує демонструвати свою ворожість до Америки й підтримувати терор. Подібні держави та їхні союзники-терористи утворюють “вісь зла”, озброюючись для того, щоб загрожувати світу, прагнучи до створення зброї масового знищення. Ці режими становлять серйозну і зростаючу небезпеку. Потрібно позбавити терористів та їхніх державних спонсорів технологій і матеріалів”, — заявляв він.

У 2023 році термін “вісь зла” повторив уже лідер Республіканської партії в Сенаті Мітч Макконнелл щодо Китаю, Ірану та Росії. За його словами, демократичний світ зіткнувся з найбільшими з часів падіння Берлінської стіни загрозами. Так Макконнелл відповів на ініціативу Білого дому про виділення додаткових 106 млрд дол. на допомогу Україні та Ізраїлю. Водночас він наголосив на важливості адекватної відповіді США на кризу.

“Після 11 вересня ми думали, що матимемо справу тільки з тероризмом. Тепер у нас є тероризм і є конкуренція великих держав. Тож це найширша загроза для демократичного світу. І ми маємо її з моменту падіння Берлінської стіни. Зараз у нас є “вісь зла” — Китай, Росія та Іран. Іран дбає про фінансування, всі ці терористи підтримуються цими двома великими країнами. І ви це бачили”, — сказав Макконнелл.

Президент Росії Володимир Путін, північнокорейський лідер Кім Чен Ин і очільник Ірану Ебрахім Раїсі об’єднали свої сили. Зокрема, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров побував у Північній Кореї. Наступна поїздка — до Ірану. Зі свого боку міністр оборони РФ Сергій Шойгу в Тегерані (Іран) відвідав виставку зброї. Як пише Reuters, посилаючись на високопоставлених іранських чиновників, Тегеран пообіцяв надати Москві не тільки безпілотники, а й балістичні ракети класу “земля-земля”. Росія зі свого боку відправляла Ірану зброю, частина якої використовується тепер проти Ізраїлю. Як заявили в Білому Домі, у 2023 році між двома країнами було створено повномасштабне оборонне партнерство. 

“Зростаючий альянс між Росією та Іраном становить загрозу стабільності на Близькому Сході. Іран постачає Росії безпілотники-камікадзе і тепер шукає підтримки Москви у зв’язку із закінченням терміну дії обмежень на іранську ракетну програму. Іран і Росія також зміцнюють зв’язки з Китаєм і Північною Кореєю”, — підкреслив аналітик американського центру “Фонд захисту демократій” Сет Францман.

Росію відвідав і північнокорейський диктатор Кім Чен Ин. Він здійснив закордонну поїздку вперше за три роки. Розвідка Великої Британії вважає, що Росія і Північна Корея продовжують формувати військовий пакет, який Пхеньян отримає в обмін на боєприпаси. Як зазначили в Міністерстві оборони Великої Британії, Північна Корея відправила понад тисячу контейнерів із боєприпасами в РФ за останні кілька тижнів. І якщо масштаби й темпи поставок військових вантажів триватимуть, Пхеньян стане одним з найважливіших закордонних постачальників зброї в Росію, поряд з Іраном і Білоруссю.

Читайте також: Угорщина стає проблемою для ЄС: у Брюсселі стурбовані поведінкою Орбана (ВІДЕО)

Прямий ефір