Сталінська система морального знищення людей у путінській Росії знову має попит, — Ейдман

Ігор Ейдман. Скріншот: uatv.ua

У Росії посилюються репресії проти незгодних із режимом Кремля. Дедалі частіше представники силових структур вдаються до методів приниження особистості — змушують публічно просити вибачення, відмовлятися від своїх слів та ідей. Такі методи активно використовувалися в СРСР за часів правління Йосипа Сталіна, а тепер вони стають популярними в сучасній Росії. Про це сьогодні, 27 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів соціолог, журналіст Ігор Ейдман.

“Це манера у російських силовиків ламати людей морально. Вона вже давно поширена. Цю манеру випробували “кадировці”, тепер уже й російські правоохоронні офіційні органи теж використовують. Ідея в тому, щоб людину морально розчавити, розтоптати, позбавити її почуття власної гідності. Не просто посадити до в’язниці, а принизити, публічно змусити відмовитися від своїх поглядів, визнати свою поразку”, — сказав він.

Експерт зазначив, що це спосіб тиску на тих людей, хто не боїться потрапити до в’язниці, адже публічні приниження стерпіти не всі здатні.

“Багато хто не боїться в’язниці, але немає тих людей, які не бояться приниження, ганьби. Ця технологія сходить до Сталінських часів. Там людей не просто саджали за вироками, а змушували публічно принижуватися, ображати самого себе, відрікатися від родичів і друзів. Це сталінська система морального знищення людей у путінській Росії знову має попит”, — пояснив він.

Читайте також: Популярність Сталіна в Росії — це запит на справедливість, який Путін не задовольняє — думка Гудкова

Прямий ефір