“Тортурні ями” для порушників дисципліни на навчальних полігонах, — про покарання в російській армії розповіла журналістка “Важные истории”

Російська армія. Фото: ukrinform.ua

На навчальних полігонах “Прудбой” у Волгоградській області та “Тоцький” в Оренбурзькій області російські військові влаштували “тортурні ями” для порушників дисципліни перед відправкою на війну проти України. Так, у співпраці з незалежною аналітичною групою Conflict Intelligence Team вдалося підтвердити наявність таких ям за допомогою супутникових знімків. Про це сьогодні, 27 жовтня, в ефірі телеканалу FREEДОМ розповіла журналістка видання “Важные истории” Соня Савіна.

“Conflict Intelligence Team — наші колеги. За родом своєї діяльності вони спілкуються з різними дезертирами — російськими військовослужбовцями, яким вдалося втекти та покинути країну. І в процесі таких розмов двоє з них розповіли про ями на двох російських полігонах”, — розповіла вона. 

Журналістка зазначила, що інформацію про “тортурні ями” було перевірено за допомогою супутникових знімків. 

“У випадку “Прудбоя” у Волгоградській області на тому місці, яке вказав військовослужбовець, що втік із цього полігону, ми виявили ями. У другому випадку, на полігоні “Тоцький” в Оренбурзькій області, ми теж побачили на супутникових знімках ями, але тут аналітики не можуть зробити однозначний висновок, чи точно ями не є навчальними, тому що на одній із них ми бачимо траншеї. Але у випадку з “Прудбоєм” — там усе однозначно”, — наголосила Саніна.

Вона також повідомила, що військовослужбовець Сергій, який розповів про ями на полігоні “Прудбоя”, ймовірно, вступив у російську армію добровільно, але не очікував таких умов та жорстокості.

“На полігоні навчання проводилося для галочки, там погано годували, відбирали телефони й, звичайно, самі ями. Цьому військовослужбовцю погрожували посадкою в яму за те, що він кілька разів намагався звільнитися, коли побачив усе, що відбувається. У відповідь йому надходили погрози від командування, що його посадять у яму без їжі та води й буде він там сидіти. Самі тортури полягають у тому, що в ями їх відправляли вже після побиття. Тобто, це були люди з травмами, а під час утримання в таких ямах — їм не надавали медичну допомогу”, — зазначила журналістка. 

У 1998 році на полігоні “Прудбой” у Волгоградській області також існували подібні ями, каже Саніна. Тоді загинули щонайменше двоє російських військовослужбовців: одного посадили за брудний комірець, іншого — через недбалу зачіску.

“Їх посадили в яму, а коли на полігон приїхала перевірка, керівництво частини злякалося, що ці ями виявлять і наказало офіцерам засипати їх землею. Земля обрушилася просто на військовослужбовців. Аналітики Conflict Intelligence Team кажуть, що якщо для 1990-х це можна уявити, що російська армія була зовсім іншою, з небувалим рівнем дідівщини, то уявити таке до повномасштабного вторгнення, у 2021 році, неможливо. При цьому, війна зараз вносить свої корективи, і добровольців навчають люди, які пройшли бойові дії. У багатьох із них є ПТСР і вони поводяться так із військовими, що, я воював, а ти ні. І єдиний спосіб влаштувати дисципліну, який вони знаходять, це насильство”, — підсумувала Соня Савіна.

Читайте також: Кубинські найманці продовжують поповнювати лави армії РФ: нові докази вербування громадян Куби

Прямий ефір