Кубинські найманці продовжують поповнювати лави армії РФ: нові докази вербування громадян Куби

Ілюстративний колаж: informnapalm.org

Українські хакери групи “Кібер Опір” передали міжнародній розвідувальній спільноті InformNapalm нові докази прибуття кубинських найманців, які підписують контракти зі збройними силами РФ. Ці факти спростовують заяви кубинської влади щодо “перекриття” каналу постачання найманців до РФ після того, як внаслідок попереднього розслідування про участь у війні проти України кубинських найманців розгорілося.

“200 кубинців”

6 вересня спільнота InformNapalm опублікувала результати масштабного розслідування про участь у війні проти України 200 кубинських найманців, яких завербував до лав збройних сил РФ тульський військкомат Антон Перевозчиков.

Це дослідження було перекладено п’ятьма мовами світу і набуло надзвичайного резонансу. Відреагувала на скандал і влада Куби: 8 вересня кубинське МЗС заявило, що було заарештовано 17 осіб за підозрою в участі в торгівлі людьми. Заарештованим загрожує до 30 років ув’язнення за участь у найманстві, яке заборонено кубинським законодавством.

Кубинська влада спробувала погасити скандал цими арештами і відзвітувати про нібито перекриття каналу постачання найманців до Росії. Офіційні особи Куби почали робити досить суперечливі заяви з приводу участі найманців у війні РФ проти України. 14 вересня посол Куби в Москві заявив, що його уряд нібито не заперечує проти участі своїх громадян у службі в ЗС РФ, якщо це “законно”. Але буквально за кілька годин міністр закордонних справ Куби Бруно Родрігес заявив абсолютно протилежне — що його країна забороняє “участь кубинських громадян у конфліктах будь-якого роду і виступає проти найманства”.

Нові дані щодо вербування кубинців до ЗС РФ

Хакери “Кібер Опору” отримали нові фото паспортів ще щонайменше 59 кубинців, які протягом 25 серпня — 29 вересня прибули до російського міста Тула з метою підписання контракту. Усі фото паспортів нової партії кубинських найманців — у PDF-файлі.

Щонайменше 11 із них пройшли через тульський військкомат уже після заяви кубинської влади про арешт учасників схеми та припинення каналу постачання найманців.

Хоча варто зазначити, що аналіз шляхів прибуття нових найманців показав, що не всі вони приїхали саме з Куби. Приміром, ЯНЬЄР ЕРНАНДЕЗ отримав закордонний паспорт 2017 року і перебував у РФ щонайменше з червня 2021 року.

Так само як і ХОРХЕ ФРАНСИСКО ЮСТО, який за два тижні до повномасштабного вторгнення вже жив у Росії.

Але є й інший приклад — кейс із ЯСЕРОМ АЛЕХАНДРО ПАНЕКУЕ ЛОПЕЗОМ, який чітко доводить, що Куба досі не перешкоджає потоку прибуваючих до РФ найманців, які підписують контракти з російською армією. Цей 19-річний хлопець мріяв стати фотографом, утім, бажання вибитися в люди, перспектива російського громадянства та примарні божевільні (як для кубинця) кошти, обіцяні Росією за участь у війні проти України, зробили з нього найманця.

21 вересня на своїй сторінці в Instagram хлопець виставив квиток на рейс №556 за маршрутом “Варадеро (Куба) — Шереметьєво (Москва)” російської авіакомпанії Nordwind Airlines. Літаки “Аерофлоту” і Nordwind виконують регулярні рейси на цьому маршруті з липня 2023 року.

Ясер Лопез дуже любить фотографувати і знімати відео на телефон. Тому на додачу до інформації про свій закордонний паспорт, хлопець виклав у загальний доступ свій кубинський ID-документ.

Завербовані кубинці зараз служать у тульській 106-й дивізії повітрянодесантних військ ЗС РФ, яка поступово перетворюється на “інтернаціональний легіон” РФ. У медіа ще влітку поширювалася інформація, що в тульську дивізію Росія також активно вербує сербів.

З останньої зафіксованої партії кубинців, хактивісти отримали підтвердження того, що щонайменше троє нових найманців уже в строю. Решта, можливо, ще проходять дооформлення і перебувають на стадії підписання контрактів.

ЯЇНЕР ЛАБРАДА, 25.01.1985 р.н. прибув до Росії не пізніше 2 вересня, а 26 вересня вже опублікував фото у військовій формі ЗС РФ.

ХАЙМЕ КАСТІЛЛО, 17.09.1985 р.н. зі своїх сторінок прямо демонструє, як російські елітні підрозділи перетворюються на загони найманців.

22 вересня він опублікував фото в десантній тільняшці ЗС РФ і в нових чоботях із високим берцем, які заведено носити у військових.

Так само і БАРБАРО АТІЄС 04.12.1990 р.н., що лежить у військовій казармі на ліжку, у правому верхньому кутку висить десантна тільняшка, а в лівому нижньому — видно частину камуфльованої екіпіровки.

Потік найманців не припиняється

З огляду на ці факти, заяв кубинського уряду про “припинення торгівлі людьми” і засудження найманства явно недостатньо. Так, є кримінальна справа, нібито заарештовано 17 осіб. Але досі невідомо — хто ці люди, і яку роль вони відігравали в усій схемі постачання найманців в армію РФ.

Водночас достеменно відомо, що громадяни Куби продовжують прибувати до РФ. Цей потік не припинився.

Поки що не зафіксовано реальних спроб кубинської влади репатріювати хоча б тих кубинців, чиї дані були встановлені та потрапили в численні публікації зарубіжних ЗМІ. Приміром, того самого Ясера Лопеза, який оприлюднив власні паспортні дані.

Не видно кроків кубинської влади щодо реальної боротьби проти найманства та спроб притягнення учасників до відповідальності. Куба навіть не перекриває встановленим найманцям канали для переказу коштів.

Також наразі немає доказів того, що Куба розпочала кримінальні провадження проти вже встановлених найманців. Відповідно, коли посол Куби в Москві говорив, що його уряд не заперечує проти участі своїх громадян у війні проти України, то він, імовірно, був відвертішим, ніж глава МЗС Куби, який поспішив спростувати цю заяву.

Але будь-які політичні рішення мають мати наслідки, і якщо Куба не перекриває потік найманців у Росію, які підписують контракти зі ЗС РФ для того, щоб воювати проти України, то має послідувати реакція світової спільноти.

Прямий ефір