“Не бачу жодних шансів на революцію, лише — на переворот”: аргументи російського економіста

У Москві. Фото: ukrinform.ua

Дворазове скорочення населення та бідне життя на десятиліття вперед — ось що чекає на Росію. Попри це, економічний чинник не підштовхне країну до революції саме через чинник демографічний. Таку думку висловив російський економіст, доктор економічних наук, професор Ігор Ліпсиц у програмі “Люди доброї волі” телеканалу FREEДОМ.

“Росія переживає страшний процес депопуляції, скорочення населення. Це було і раніше, але тепер це різко посилиться. Ми бачимо останні демографічні прогнози. Нещодавно була публікація моїх колишніх колег по “Вищій школі економіки”, де вони дають прогноз щодо кількості населення РФ між 67 і 84 мільйонами осіб (замість нинішніх 146 мільйонів). Це фактично дворазове скорочення населення. Ось що зараз війна буде робити з Росією”, — розповів він.

Окрім депопуляції, на Росію, за оцінкою Ліпсиця, чекає ще й тривале збіднення населення, навіть у разі закінчення війни.

“Я, як і багато хто, вважаю, що Росія ніколи не погодиться на репарації без категоричної зміни влади. Але я вважаю, що Росія все одно буде платити Україні. І це буде зроблено через механізм транскордонного податку на російський експорт. І Росія буде змушена його платити. Інакше просто товари не впустять на територію Європейського Союзу. Це буде величезне відрахування з доходів від експорту. І за такого податку дуже сумнівно, що Росія житиме добре. Уже сьогодні закладено тенденцію злиденного або, як мінімум, дуже бідного життя Росії на десятиліття вперед”, — зазначив професор.

Разом із тим він не вірить в революцію у РФ. Адже економіка не є єдиним чинником для революційного поштовху: зазвичай поєднується багато складових, серед яких далеко не останню роль відіграє демографія. Ліпсиц нагадує, що революції зазвичай спалахують в країнах, де дуже багато молодих і безробітних, безнадійних в економічному сенсі людей.

“Росія — країна, яка дуже сильно старіє. Уявити собі ситуацію, що багато молодих росіян різко побіжать змінювати владу заради того, щоб жити краще, — я насилу можу таке уявити. Я не бачу демографічної основи російської революції. Тому, на жаль, я не бачу жодних шансів на революцію. Я можу побачити шанси на переворот — такі історії можливі”, — говорить професор.

На його думку, саме перевороту побоюється і Путін, тому підгодовуватиме свою силову верхівку, відбиратиме власність у “старих” бізнесменів, аби підтримати лояльність нових. Недарма ж у Росії раптом гостро зазвучала тема деприватизації.

“І от якщо комусь не дістанеться смачний шматок, то можливий переворот усередині верхівки. А так, щоб народні маси вийшли на вулицю — ні, я в це мало вірю”, — підсумував Ігор Ліпсиц.

Повна версія інтерв’ю: “Росія на цій війні надірветься”: економіку путінського режиму розбираємо з економістом Ігорем Ліпсицем

Прямий ефір