Мільярди доларів допомоги Україні та Ізраїлю, знищення ХАМАС та ізоляція РФ: промова Байдена в огляді експертів

Джо Байден. Фото: gettyimages.com

19 жовтня президент США Джозеф Байден звернувся до своїх співвітчизників із полум’яною промовою, у якій закликав народ підтримати Україну та Ізраїль. У своєму виступі американський лідер поставив на одну чашу терезів терористів ХАМАС, а на іншу — злочинний режим Володимира Путіна.

Після виступу Байден подав бюджетний запит до Конгресу США на загальну суму 105 млрд доларів, з яких більше половини припадає на військову та економічну допомогу Україні.

Тема України та Ізраїлю у зверненні Байдена

У своїй промові президент США підкреслив, що, незважаючи на те, що ХАМАС і Росія становлять загрози різного характеру, їх об’єднує прагнення “повністю знищити сусідню демократію”. За словами Байдена, США не можуть цього допустити.

“Мета існування ХАМАС — руйнування держави Ізраїль і вбивство єврейського народу. Тим часом Путін заперечує, що Україна має або коли-небудь мала справжню державність. Він стверджує, що Радянський Союз створив Україну. І всього два тижні тому він заявив світові, що якщо Сполучені Штати і наші союзники підуть, то Україні залишиться, цитую, тиждень на існування”, — заявив Байден.

Як зазначив американський лідер, США стоять на переломному моменті історії, коли необхідно зупинити агресію Росії та терористів з угруповання ХАМАС, підтримавши водночас Україну та Ізраїль. Байден зазначив, що забезпечення успіху Ізраїлю та України є життєво важливим для національної безпеки Америки. У своєму виступі Джо Байден пов’язав війну на Близькому Сході з війною, розв’язаною Росією проти України.

“Напад на Ізраїль є відлунням майже 20 місяців війни, трагедії та жорстокості, завданих народу України, народу, який дуже сильно постраждав відтоді, як Путін почав своє повномасштабне вторгнення. Ми не забули про масові поховання, знайдені тіла зі слідами тортур, зґвалтувань, які росіяни використовували як зброю, а також про тисячі й тисячі українських дітей, насильно вивезених до Росії, викрадених у своїх батьків. Це огидно”, — сказав Байден.

Наприкінці свого звернення Байден наголосив, що лідерство Америки — це те, що “утримує світ разом”, союзи США з іншими країнами — це те, що “забезпечує безпеку самих Сполучених Штатів”, а американські цінності — це те, що робить США партнером, з яким хочуть працювати інші держави.

20 жовтня Джозеф Байден направив до Конгресу терміновий бюджетний запит на 106 млрд доларів для підтримки Ізраїлю та України. Зокрема, 61,4 млрд доларів буде спрямовано на потреби України.

Читайте також: “Ми не допустимо, щоб терористи на кшталт ХАМАС і тирани на кшталт Путіна перемогли”: головне зі звернення Байдена до нації (ВІДЕО)

Думки експертів

Про промову Джозефа Байдена і значення допомоги США Україні та Ізраїлю в ефірі телеканалу FREEДОМ говорили:

  • Михайло Подоляк, радник глави Офісу президента України;
  • Анна Бродська-Кроткіна, завідувачка програми славістики в університеті імені Вашингтона і Лі в штаті Вірджинія (США), докторка філологічних наук, журналістка;
  • Ігор Айзенберг, професор Нью-Йоркського університету;
  • Ганна Шелест, директорка програм з питань безпеки Ради зовніш МИХАЙЛО ПОДОЛЯК: Росію потрібно ізолювати від усіх глобальних ринків.

МИХАЙЛО ПОДОЛЯК: Росію потрібно ізолювати від усіх глобальних ринків

— Днями був блискучий виступ пана Байдена, який чітко зафіксував, що підтримка України – це та ціна, яку світ має заплатити, щоб жити в передбачуваному світі. Тобто, у світі, де є правила, де є міжнародне право, де є конвенція тощо.

Якщо цю ціну не заплатити, то завтра цього світу не буде. Завтра домінуватиме світ, який хоче побудувати РФ. Вона вже побудувала скелет терористичного альянсу зла. І в цьому світі будуть домінувати насильство, вбивство, абсолютно відсутність правил, хаос.

Тому мені здається, що цей виступ Байдена дуже чітко ставить правильні акценти в цій війні. Чітко заявлено про те, що Україна має обов’язково виграти, а Росія має обов’язково програти. Для цього потрібно збільшувати обсяг військової допомоги, виходячи з того ресурсу, який є у Росії.

І Росія теж, до речі, нишпорить світом і шукає зброю скрізь, де тільки може — у тій самій Північній Кореї, наприклад, шукає додаткові снаряди тощо. Це говорить про те, що санкції мають бути більш чутливими, більш жорсткими, безсумнівно.

Росію потрібно ізолювати від залишкових глобальних економічних ринків, на яких Росія досі присутня. Потрібно більш інтенсивно працювати і інформаційно, і дипломатично для того, щоб ця огидна позиція Росії була зрозуміла всім країнам, не тільки тим, які входять до проукраїнської коаліції, а й у ширшому контексті.

Але й важливо, звісно ж, розуміти, що Росія, якщо продовжить існування в такому вигляді, то буде притягувати до себе країни з режимами, які заточені на агресію. Ми з вами бачимо, що відбувається на Близькому Сході, що відбувається на Африканському континенті, і це буде тільки масштабуватися.

АННА БРОДСКА-КРОТКІНА: Байден своєю заявою зробив дуже мудрий політичний хід

— Було дуже цікаво, що президент Байден поставив ХАМАС і Путіна в одне речення. Тобто, Путін вийшов таким же терористом, як і ХАМАС. Звісно, за фактом це саме так, але Байден це підкреслив без жодної дипломатії.

З точки зору політики це теж був дуже розумний хід, тому що зараз Ізраїль у Сполучених Штатах підтримує понад 70% громадян. І найголовніше, що республіканські політики теж зараз підтримують Ізраїль.

Але не можна сказати, що всі республіканці підтримують зараз Україну. Це стало каменем спотикання в Конгресі. Тому з політичного погляду це був дуже мудрий хід.

А якщо не розділяти пакет допомоги Ізраїлю та Україні, то тим конгресменам, яким не хотілося голосувати за допомогу Україні, доведеться проголосувати все-таки за цю допомогу. І це дуже важливо.

Зазначимо, що вся ця промова відбувається на тлі абсолютного хаосу в Палаті представників. Якщо придивитися, цей хаос там пов’язаний саме з політикою щодо України, з пакетом допомоги. І все це триває вже два тижні.

Що відбувається? Меншість республіканців – це найбільш праві республіканці, путіністи, які підтримують саме політику Путіна, і не хочуть підтримувати Україну. Прихильники Трампа, які прислухаються саме до його думки, категорично не хочуть підтримувати Україну. Буквально кажуть: “Ні копійки Україні не дамо”.

Щоб уникнути проблеми з бюджетом і не дозволити цим крайнім правим загальмувати бюджет Америки, Палата представників ухвалила рішення розділити бюджет США від бюджету допомоги Україні, швидко проштовхнути бюджет для внутрішньої політики, для внутрішніх потреб, а потім проголосувати за допомогу Україні. Україна зараз перебуває в центрі всіх проблем Палати представників.

Уся промова Байдена відбувається на тлі колосального скандалу в Палаті представників, яка буквально паралізована діями правої меншості. Джим Джордан, представник Трампа, найімовірніше, не проходить на посаду спікера. Сьогодні відбулося третє голосування, і він не отримує потрібну кількість голосів, щоб зробити його спікером.

Це означає, що більшість Палати представників, по-перше, абсолютно підтримує демократію і, по-друге, підтримує Україну. Саме до них багато в чому звертався Байден. Він звертався не тільки до американського народу, кажучи, що “потрібно підтримувати Україну, Ізраїль, тому що це наші демократичні союзники”.

Він ще звертався до Конгресу, якому він сказав: “Слухайте, ваш хаос заважає нашій діяльності. Що таке уряд? Що таке палата представників? Ваша мета — це зрозуміти, скільки грошей потрібно на ту чи іншу санкцію уряду, і ці гроші виділити. Ви своїми сварками, своїм хаосом, своєю міжусобицею просто не даєте уряду працювати”.

Ми бачимо, що Байденом багато в чому керує ідея демократії, крім прагматичних міркувань, про які він теж сказав у своїй промові. За його словами, якщо не стримати таких тиранів, як Путін, то вони тільки стають сміливішими та агресивнішими. Якщо дати йому захопити Україну, далі будуть країни Балтії, потім буде Польща, а це вже країни Північноатлантичного союзу. І ось уже Америка реально залучена в конфлікт.

І тоді йтиметься не тільки про фінанси і про допомогу озброєнням – американські солдати захищатимуть країни НАТО. Тож є прагматичний аспект допомоги Україні з точки зору Байдена. І судячи з того, що він сказав, президент США дуже наполягає на цінностях плюралізму. Він яскраво говорив, що “наші цінності — це цінності культурного плюралізму, який і сприяє миру”. Він говорив про антисемітизм та ісламофобію в Америці.

І це теж серйозний фактор, тому що Байден працює не у вакуумі й не у вузькому просторі Сполучених Штатів. Він працює, з одного боку, у світовому просторі, де весь час збільшується сила популізму, а з іншого боку, у Сполучених Штатах, де праві популісти теж набирають обертів.

Тому, коли він говорить про захист демократії, це серйозна справа і для зовнішньої, і для внутрішньої політики. Тому що саме без цінностей демократії життя людей у Штатах сильно погіршиться. І він розуміє, що він захищає.

ІГОРЬ АЙЗЕНБЕРГ: Бойовики ХАМАС отримують задоволення, вбиваючи євреїв

— Знищити ХАМАС — це дуже складне завдання. Просто тому, що ХАМАС — це терористична організація, що має своє фінансування, свою організацію. Іран її постачає всіляку зброю, від ракет до стрілецької зброї. І якщо Ізраїль проводитиме наземну операцію в секторі Газа, то це буде дуже складно, тому що це район із неймовірною щільністю населення. Буквально дуже маленька територія, на якій живуть майже 3 мільйони людей.

Як відрізняти звичайних людей від терористів ХАМАСу? Це дуже складна річ, будуть жертви серед людей, які не є терористами. Це призводитиме до різних збурень у різних країнах світу. Це може призвести до того, що ситуація на Близькому Сході значно загостриться.

Якщо Іран вирішить вступити у війну проти Ізраїлю або сам, або зусиллями “Хезболли” в Лівані, яка повністю підконтрольна Ірану, і вже веде війну, на сьогоднішній момент це можна вважати війною малої інтенсивності. Зараз по Ізраїлю стріляють із Лівану саме представники “Хезболли”.

Якщо ХАМАС не ліквідувати, якщо не ліквідувати його здатність продовжувати вести терористичну війну проти Ізраїлю, то він так само, як і Путін, не зупиниться, намагаючись знищити Україну, і отримуючи задоволення від того, що він вбиває українців.

Так само і ХАМАС не зупиниться, намагаючись знищити Ізраїль. І вони отримують задоволення від того, що вбивають євреїв.

Це дуже серйозна проблема. Як її вирішити? Чесно кажучи, я не уявляю, як можна знищити ХАМАС так, щоб його взагалі не було. Я сподіваюся, що можна суттєво звузити його можливості.

Тобто, обезголовити його, знищивши або захопивши його керівників, а головне, перерізавши фінансові потоки, тому що ХАМАС постачається грошима, отримує гроші з Катару, отримує гроші і зброю з Ірану.

ГАННА ШЕЛЕСТ: Промова Байдена насамперед адресована громадянам США

— У принципі, було очікувано, що це будуть пов’язані між собою заяви щодо України та Ізраїлю. Але також ми почули слова щодо інших демократичних країн, які потребують американської підтримки і загалом боротьби з авторитаризмом, тероризмом і підтримкою демократичних режимів у світі.

А це було пов’язано навіть не стільки з проривом протестувальників, а з тим, що на сьогоднішній момент на кону голосування в Конгресі, яке фактично заблоковане через відсутність голови Палати представників для виділення фінансування як Україні, так і Ізраїлю.

І дуже багато експертів якраз говорять про те, що, оскільки зараз уся увага прикута до Ізраїлю, і це простіше пояснити американському населенню, тому, і ухвалено рішення об’єднати ці два кейси — український та ізраїльський — у рамках одного пакета фінансування.

Ну і не забуваємо, що американське керівництво на сьогоднішній момент взяло ту лінію, що і Росія є державою-терористом, і ХАМАС — терористична організація. Відповідно, і методи, за допомогою яких необхідно боротися, кого необхідно підтримувати, є для Сполучених Штатів єдиними.

Ну і, природно, антиізраїльські заяви РФ тільки додали аргументів для американського керівництва.

Промова Байдена насамперед була адресована саме американському суспільству, тому що, коли ми говоримо про виділення таких значних сум із бюджету — а ми говоримо про більш ніж про 100 млрд доларів, необхідно отримати і публічну підтримку для того, щоб населення США розуміло, навіщо і чому американські політики виділяють ці суми.

Давайте не забувати, що Сполучені Штати вже перебувають у виборчому процесі. Ми знаємо, як прихильники Трампа агітують проти Байдена, зокрема, щодо виділення фінансування Україні. Постійно говориться: “Подивіться, у нас там є у Філадельфії або в Лос-Анджелесі дуже багато бомжів. Чому ми не вирішуємо цю проблему? Чому ми вирішуємо проблему України?”.

І в промові Байдена було кілька дуже цікавих відсилань. Наприклад, він говорив, що не потрібно забувати про те, що США передають Україні та Ізраїлю те, що вже є на американських складах. А гроші будуть використовувати для того, щоб поліпшити свою безпеку, поповнювати свої запаси більш сучасною зброєю, давати робочі місця своїм громадянам.

Тому що Patriot, наприклад, випускають в Аризоні. Він прямо називав ті штати, в яких виготовляють озброєння, яке потім відправляють в Україну чи Ізраїль, для того, щоб показати жителям цих регіонів, що це їхні податки, робочі місця і доходи.

Читайте також: Порівняння Путіна і ХАМАСу — блискуче, такі аналогії необхідні, — Орлова про звернення президента США до нації

Прямий ефір